Znajdź swój przepis

Szarlotka z prażonymi jabłkami

9 maja, 2024

Szarlotka z prażonymi jabłkami to szybki i prosty przepis na ciasto z dużą ilością owoców. Jabłka możesz wykonać samodzielnie lub użyć gotowych ze słoika.

Najlepsze jabłka do szarlotki to te twarde i lekko kwaśne. Idealnie będą pasowały do kruchego ciasta, które oprószone cukrem pudrem jest słodkie.

Szarlotka jest bardzo prosta i w smaku tradycyjna. Idealna na piknik, imprezy lub spotkania rodzinne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BUŁECZKI Z JABŁKAMI

CIASTO NA KEFIRZE Z JABŁKAMI

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ

szarlotka z prażonymi jabłkami

SZARLOTKA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 450 g mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 2 zimne jajka
  • szczypta soli

NADZIENIE JABŁKOWE

  • 2 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kaszki manny/ bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem/ siekaczką do ciasta kruchego.Dodajemy jajka oraz szczyptę soli i dalej siekamy. Następnie zagniatamy, aż z ciasta powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na dno formy i dociskamy do spodu. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu. Pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce.
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier, wodę, sok z cytryny, masło i cynamon. Gotujemy, aż jabłka będą się lekko rozpadać. Na koniec mieszamy z kaszką lub bułką tartą. Wykładamy jabłka na podpieczony spód (mogą być gorące) i wykładamy pozostałą kruszonkę z ciasta. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z gałką lodów.

szarlotka
szarlotka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x