Szarlotka z prażonymi jabłkami to szybki i prosty przepis na ciasto z dużą ilością owoców. Jabłka możesz wykonać samodzielnie lub użyć gotowych ze słoika.
Najlepsze jabłka do szarlotki to te twarde i lekko kwaśne. Idealnie będą pasowały do kruchego ciasta, które oprószone cukrem pudrem jest słodkie.
Szarlotka jest bardzo prosta i w smaku tradycyjna. Idealna na piknik, imprezy lub spotkania rodzinne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ
SZARLOTKA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 450 g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 2 zimne jajka
- szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 2 kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
- sok wyciśnięty z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kaszki manny/ bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem/ siekaczką do ciasta kruchego.Dodajemy jajka oraz szczyptę soli i dalej siekamy. Następnie zagniatamy, aż z ciasta powstanie kruszonka. Połowę wykładamy na dno formy i dociskamy do spodu. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu. Pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce.
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier, wodę, sok z cytryny, masło i cynamon. Gotujemy, aż jabłka będą się lekko rozpadać. Na koniec mieszamy z kaszką lub bułką tartą. Wykładamy jabłka na podpieczony spód (mogą być gorące) i wykładamy pozostałą kruszonkę z ciasta. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z gałką lodów.