Ciasto czekoladowe z truskawkami o niezwyklej wilgotnej i lekkiej konsystencji. Truskawki i ciasto czekoladowe to świetnie pasujące połączenie. Ciasto nie jest przesłodzone, truskawki fajnie orzeźwiają i uwydatniają smak czekolady. Przepis jeden z najprostszych i najszybszych do wykonania.
W tym przepisie należy pamiętać o temperaturze składników, która powinna być pokojowa. Różna temperatura użytych składników na pewno spowoduje w cieście zakalec.
Ciasto czekoladowe z truskawkami o intensywnym smaku z soczystymi i sezonowymi truskawkami, które fajnie podkręcają jego smak. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość i idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, spotkania i uroczystości. Dodatkowo ciasto możesz podawać z polewą czekoladą dzięki, której ciasto zyska na jeszcze głębszym smaku i cudownym aromacie.
Doskonały przepis do wykonania w sezonie na truskawki. Ciasto możesz także wykonać z malinami lub wiśniami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka, duże
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- 300-400 g truskawek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz kakao. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy mleko oraz olej. Na koniec stopniowo łączymy z suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i na wierzchu układamy połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto możemy polać polewą czekoladową (70 ml śmietanki kremówki oraz 70 g gorzkiej czekolady, podgrzewamy do połączenia).
*lawowe
Czy zamiast mleka można użyć kefiru?
Robiłam już raz według przepisu, przepyszne!
Właśnie piekę, z proporcji większych o ¼, na dużej blaszce. No i na termoobiegu, nie umiem inaczej ???? wszystko na termoobiegu, serniki, drożdżowe.. ;) już nie mogę się doczekać aż spróbuję ????
Pieke już 1,5h, a dalej mam „mokry patyk” co jest? :(((((
Do piekarnika to na termoobieg czy może góra dół?
Góra-dól :)
Mozna zamiast truskawem uzyc do tego ciasta twarogu zmielonego i rękawem cukierniczym zrobic ciapki?
Tak :)
czy mogą być rozmrożone truskawki ? :-)
Mogą być świeże lub mrożone :)
Jak zmodyfikować proporcję do tortownicy 28 cm? Muszę koniecznie wypróbować! :)
Zwiększ składniki o 1/4 :)
Wygląda apetycznie tylko zniechęciła mnie ta szklanka oleju, myślę ze to on daję tą wilgotność bo olej w przeciwieństwie do masła ma postać płynną ale ja dalej szukam coś bardziej „odchudzonego”…
Mniam :) I ta polewa spływająca po kawałku ciasta <3