Tarta z truskawkami i bitą śmietaną na spodzie z ciasteczek oreo. Tarta nie wymaga pieczenia i przygotujesz ją w błyskawicznym tempie. Bardzo prosty przepis, który składa się z kilku składników. Przepyszny smak w połączeniu ze świeżymi owocami.
Spód do tarty przygotowujemy na bazie ciasteczek oreo lub np. neo. Łączymy je z masłem i wykładamy równomiernie na spód oraz boki. Koniecznie przed podaniem należy 2-3 godziny ją schłodzić, aby spód się ze sobą połączył i dał się ładnie pokroić.
Warstwę śmietankową wykonałam na bazie kremówki i zagęściłam ją żelatyną, ale możesz zastąpić ją serkiem mascarpone. Natomiast według mnie idealnie pasuje dosyć ciężki spód z leciutką bitą śmietaną.
Owoce możesz dodawać właściwie dowolne. W sezonie będą pasowały truskawki, maliny, jagody, borówki itp. Natomiast zimą fajnie będą pasowały brzoskwinie z puszki, mango, kiwi.
Tarta z truskawkami i bitą śmietaną to doskonały przepis na lato. Nie wymaga pieczenia i dużych nakładów czasu. Tartę można wykonać dzień wcześniej i podawać prosto z lodówki. Przepyszna z mocno słodkim spodem oraz leciutkim środkiem na bazie kremówki i do tego owoce sezonowe. Tarta z tego przepisu to mój hit tego lata.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA)
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 350 g zmielonych ciasteczek np. oreo lub neo
- 100 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek
- biała czekolada do dekoracji
Zmielone ciasteczka miksujemy razem z masłem. Wykładamy dno i boki formy na tartę o śr. 24 cm dobrze dociskając i wyrównując. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę prosto z lodówki ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz całkowicie ostudzoną żelatynę. Wykładamy na tartę tworząc fikuśne kształty. Dekorujemy truskawkami i startą białą czekoladą. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godziny, aby warstwy dobrze stężały. Podajemy prosto z lodówki.
w jakiej ilosci wody rozpuscic zelatyne?
Jak mam zmiksować te ciasteczka? Miksować z kremem czy bez kremu?
Ciasteczka miksujemy z masłem