Sernik na zimno z truskawkami na spodzie z herbatników. Lekka i puszysta warstwa sernika i do tego przepyszny mus truskawkowy.
Sernik na zimno możesz wykonać z dowolnych owoców sezonowych. Sprawdzą się maliny, jagody, borówki lub brzoskwinie.
Uwielbiam ten przepis na sernik. Masa sernikowa jest leciutka, delikatna i puszysta. Całość z kakaowym spodem i lekko kwaśnym musem truskawkowym, który świetnie współgra z całością i ma przepiękny kolor.
Wierzch możesz udekorować świeżymi owocami lub kleksami z bitej śmietany. W sezonie możesz do lekko tężejącego musu dodać kawałki truskawek.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI
SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
- 600 g twarogu np. z wiaderka
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki płaskie żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
WARSTWA Z HERBATNIKÓW
- 170 g herbatników kakaowych
- 80 g roztopionego masła
MUS TRUSKAWKOWY
- 350 – 400 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 galaretka truskawkowa
- 1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy lekko olejem lub wykładamy folią spożywczą.
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, następnie wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, równomiernie rozprowadzamy i dociskamy dłonią. Na czas przygotowania pozostałych składników wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia (nie wolno doprowadzić do wrzenia).
Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dodajemy do masy sernikowej i miksujemy. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem wprost pod widełki miksera ostudzoną żelatynę. Masę wykładamy na spód z herbatników i wyrównujemy. Na czas przygotowania musu wkładamy do lodówki.
Truskawki świeże lub mrożone przekładamy do rondelka. Wlewamy wodę i kilka minut gotujemy. Następnie rozdrabiamy i przelewamy przez sitko. Dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, wkładamy do lodówki. Lekko tężejący mus łyżką wykładamy na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.