Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z truskawkami

31 maja, 2023

Sernik na zimno z truskawkami na spodzie z herbatników. Lekka i puszysta warstwa sernika i do tego przepyszny mus truskawkowy.

Sernik na zimno możesz wykonać z dowolnych owoców sezonowych. Sprawdzą się maliny, jagody, borówki lub brzoskwinie.

Uwielbiam ten przepis na sernik. Masa sernikowa jest leciutka, delikatna i puszysta. Całość z kakaowym spodem i lekko kwaśnym musem truskawkowym, który świetnie współgra z całością i ma przepiękny kolor.

Wierzch możesz udekorować świeżymi owocami lub kleksami z bitej śmietany. W sezonie możesz do lekko tężejącego musu dodać kawałki truskawek.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

SERNIK Z JAGODAMI NA ZIMNO

SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH

sernik na zimno z truskawkami

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA

REKLAMA:
  • 600 g twarogu np. z wiaderka
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki płaskie żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

WARSTWA Z HERBATNIKÓW

  • 170 g herbatników kakaowych
  • 80 g roztopionego masła

MUS TRUSKAWKOWY

  • 350 – 400 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy lekko olejem lub wykładamy folią spożywczą.
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, następnie wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, równomiernie rozprowadzamy i dociskamy dłonią. Na czas przygotowania pozostałych składników wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia (nie wolno doprowadzić do wrzenia).
Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dodajemy do masy sernikowej i miksujemy. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem wprost pod widełki miksera ostudzoną żelatynę. Masę wykładamy na spód z herbatników i wyrównujemy. Na czas przygotowania musu wkładamy do lodówki.
Truskawki świeże lub mrożone przekładamy do rondelka. Wlewamy wodę i kilka minut gotujemy. Następnie rozdrabiamy i przelewamy przez sitko. Dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, wkładamy do lodówki. Lekko tężejący mus łyżką wykładamy na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

sernik na zimno
sernik na zimno z truskawkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij