Przepyszny, lekki i delikatny tort malinowy idealny na letni deser. Tort na bazie biszkoptu, kremu śmietankowego i kremu malinowego z dodatkiem świeżych owoców. Pyszny, prosty z różowym środkiem.
Tort malinowy możesz zaserwować na urodziny, rodzinne spotkania lub w sezonie letnim doskonały w plenerze. Będzie także doskonały na urodziny dla małej dziewczyny, utrzymany w tonacji różu na pewno się spodoba.
Biszkopt możesz lekko nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym, ale nie jest to koniecznie. Biszkopt nie jest bardzo suchy, dzięki dodaniu odrobiny oleju.
Krem malinowy wykonany jest na bazie jogurtu, serka, śmietanki i malin. Dzięki dodaniu ubitej śmietany uzyskujemy delikatny i leciutki krem o malinowym smaku i cudnym aromacie.
Na wierzch wykonałam zwykły krem śmietankowy z dodatkiem serka. Wierzch udekorowałam bardzo prostymi składnikami: malinami i beza w kolorze żółtym i białym.Bardzo skromna dekoracja idealnie pasowała i pięknie wydobyła kolor środka ciasta.
Tort malinowy polecam dla osób, które latem uwielbiają ciasta z owocami o lekkiej jak puszek konsystencji i delikatnym smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.
TORT MALINOWY
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MALINOWY:
- 200 g malin, świeżych lub mrożonych
- 150 g jogurtu greckiego
- 250 g serka śmietankowego, zmielonego
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka śmietankowego, mielonego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- ok. 100 g malin
- bezy do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodaje suche składniki i delikatnie mieszamy. Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczony np. ręcznikiem blat z wysokości około 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na 3 części.
Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Jogurt miksujemy z serkiem oraz przesianym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzątku) i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dodajemy do masy jogurtowej i miksujemy do połączenia razem z przetartymi malinami. Cały czas miksując dodajemy powoli żelatynę. Chwilę zostawiamy do lekkiego stężenia masy.
Jeden blat biszkoptowy (możesz nasączyć np. wodą z cukrem i sokiem z cytryny) układamy na dużym talerzu i wykładamy połowę kremu. W krem wciskamy kilka malin i przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynność i przykrywamy trzeci blatem, wkładamy na czas przygotowania kremu do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywna masę razem z serkiem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę. Tężejącym kremem smarujemy wierzch oraz boki kremu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami i bezami.
Najlepszy przepis na biszkopt. Wychodzi lekki jak puch. Super przepis
Mozna dodac make bezglutenowa z dodatkom proszku do pieczenia? Dziekuje
Jeśli jest to lekka mąka to tak :)
Jak zmodyfikować przepis na krem, jeżeli ktoś nie jest mięsożerna? Sama myśl o jedzeniu czegoś takiego jak żelatyna staje mi w gardle…
Można zastąpić np. agarem lub śmietan – fixem :)
Z jakiej firmy najlepsza jest śmietanka kremówka ?
Proszę o szybką odpowiedź bo jutro robię :)
Polecam z Piątnicy :)
Masa malinowa jest za rzadka, dodałam więcej żelatyny ale słaba poprawa, da się to jakoś uratować ?
moze warto wlozyć na chwilę do lodówki?
Serek śmietankowy to może być np. serek Danio?
Bardziej serek smietankowy np. Piątnica, Łaciaty lub Philadelphia.
Witam. Na ile porcji będzie taki torcik malinowy ?
Tak na 8-10 porcji jeśli zrobisz w tortownicy 26 cm :)
Wyśmienity tort! Pierwszy raz piekłam biszkopt z dodatkiem oleju, ale teraz już pozostanę wierna temu przepisowi. Biszkopt nie był w ogóle suchy, nie potrzebował nasączania.
czy ser w kubełku do sernika może być?
tak :)
Witam. Co to jest serek smietankowy? Tzn mascarpone? Czy almette? Nie bardzo wiem o jaki serek chodzi
np. philadelphia lub piatnica naturalny
Dzień dobry, czy zamiast żelatyny i cukru pudru można dać jedną galaretkę malinową?
Tak
Galaretkę wsypać bez rozpuszczania w wodzie? Czy rozpuścić w niewielkiej ilości?
Rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody
Witam czy można potroić składniki ?
Tak
tak, rozpuszczoną w malej ilosci wody
Witam, masa malinowa wychodzi mi lejaca…jakies rady? :)
Czy ten krem malinowy ma być taki rzadki na początku i potem się zetnie???
W przepisie jest żeby zostawić na chwilę aż stężeje, ale co oznacza ” Chwila” ? Ja zostawiłam w lodowce na dwie godziny i nadal jest rzadki.
w tym wypadku trzeba dodać więcej żelatyny
Ja maliny rozprażam w rondelku z dodatkiem cukru pudru i łyżką maki ziemniaczanej. Wychodzi coś na kształt frużeliny malinowej. Nie zmienia to smaku kremu ani koloru a daje fantastyczną konsystencję
Może być z Biedronki :) jogurtu nie odcedzamy :)
Witam czy tort można otynkować masą z mleka skondensowanego i masła ???
nigdy takiej nie robilam i niestety nie pomoge :)
Co zrobić żeby podczas wmiksowania żelatyny się ona nie ścinała tworząc grudki
Musi być wyatudzona i ja delikatnie wlewam wprost pod widelki miksera :)
Jakiego serka Pani używa?
np naturalny z Piątnicy
Czy mowa o serku sernikowym w pudełku 1 kg? Czy taki smierankowy, kanapkowy „Twoj smak” w opakowaniu 135 g? Błagam o szybką odpowiedz :-) Jutro mam deadline tortowy ;-) We wtorek rocznica slubu :-)
kanapkowy z Piątnicy:)
Dziekuje!!! :-)
A czy można dodać mascarpone?
tak :)
Czy posiada może Pani jakiś przepis na krem do zdobień oraz do napisów, aby smakowo się komponował z tortem ? :D I czy zdobienia wykonać od razu po zrobieniu tortu czy np. lepiej 2 godziny przed podaniem ? :)
niestety nie ;/
Dzień dobry, czy na tort mogę położyć opłatek? Pytam bo nie wiem czy na każdy krem (na wierzchu) można go położyć :)
tak, ale przed podaniem dopiero :)
Witam, czy serek zmielony można zastąpić serkiem mascarpone czy raczej zostać przy takim z przepisu? :)
mozna :)
Witam, będę piekła tort pierwszy raz. Serek śmietanowy zmielony- można wiedzieć jaki dokładnie był wykorzystany? Tort wygląda znakomicie!
serek naturalny z piątnicy :)
Wygląda wyśmienicie i zamierzam go robić na niedzielę! Czy jak zrobię biszkopt w piątek wieczorem, a reszta będę dokańczała w sobotę o 14 to nic się nie stanie jak będzie siedział tyle czasu w lodówce ? Czy po upuszczeniu biszkopta z tych 30 cm też jest pewność, że nic się nie uszkodzi czy to jest opcjonalna opcja ?
Upuszczamy biszkopt w formie najlepiej na sciereczkę i wtedy nic sie nie stanie :) Jak najbardziej mozesz wykonać wczesniej :)
Upiekłam, zrobiłam… pyszny! Na pewno jeszcze zrobię. Biszkopt piekłam ze swojego przepisu: 8 jak, 3/4 szklanki cukru, 8 łyżek oleju, 240 g mąki. Masę też odrobinę odcukrzyłam. Pod niższą warstwę dodałam konfiturę malinową. Całość otynkowałam śmietaną z mascarpone. Wyszło prawie profesjonalnie. Wilgotny, bardzo delikatny i smaczny. Krem rewelacyjny. Dziękuję.
Witam czy pod masę nada się frużelina wiśniowa? I czy można nią obłożyć tort czy jest raczej nie?
tak, ale nie obkładałabym nią tortu :)
Witam. Biszkopt SUUUper! Tylko tek krem malinowy ( w smaku cudowny) cos mi nie wyszedl… dałam podwójna porcję wszystkich składników, bo robie dwa ciasta. Jak lub czym mogę ten krem zrobic na sztywną masę? Ratunku! Córka ma jutro urodziny….. :/
Witam. Właśnie skończyłam krem, wyszło fatalnie, kupiłam serek sernikowy, bo za Chiny żaden nie nazywał się śmietankowy, czy można jaśniej określić albo podać markę dokładnie jaki ser kupić, jutro goście a zaserwuje biszkopt z nasiąkniętym sosem malinowym bo na piankę niestety ani na krem nie wyglada choć dołożyłam wszelkich starań i robiłam krok po kroku.. biszkopt wyszedł idealnie ale ten środek ????
serek smietankowoy naturalny np. z Piątnicy lub Philadelphia :)
Uszanowanko :D Czy można do kremu dać maliny ze słoiczka?
tak :)
serek śmietankowy mielony to jaki najlepiej dać? serek mascarpone można w zamian ?
tak :)
Tak idealny biszkopt jak z tego przepisu nigdy mi nie wyszedł, będę go wykorzystywała do innych wypieków…Super dobry tort
Witam, czy ten serek smietankowy to bedzie takie cos jak cream cheese czy lepiej uzyc z wiaderka twarog? Mieszkam w USA i nie spotkalam tutaj polskiego serka smietankowego. Z gory dziekuje:)
moze być cream cheese :)
Upiekłam zgodnie z przepisem, krok po kroku:) Na początku przeraziła mnie konsystencja kremu, odetchnęłam z ulgą jak już zaczął tężeć :D okazał się przepyszny. Zebrałam od gości same pozytywne opinie. Tort był lekki, orzeźwiający, w sam raz na ciepły letni dzień. Z pewnością jeszcze wrócę do tego przepisu w przyszłości ;)
Dzień Dobry,
Czy serek śmietankowy można zastąpić mascarpone?
tak :)
Może być jogurt naturalny zamiast greckiego?
Może, natomiast grecki jest gęstszy :)
Witam, chciałam się upewnić czy do kremu malinowego dodajemy 2 łyżki żelatyny a do kremu śmietankowego 2 łyżeczki żelatyny? Z gory dziekuje za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
tak :)
Czy można czymś zastąpić serek naturalny? Np. większa ilością śmietanki albo jogurtu greckiego?
tak :)
Serek śmietankowy, mielony to taki twarogowy?
Serek śmietankowy kremowy np. z Piątnicy :)
A czy zamiast malin można do kremu dolać soku malinowego?
Można, ale wtedy zwiększ ilość żelatyny
Czy można użyć fixow do śmietany zamiast żelatyny?
Tak
Ja chyba dodałam za dużo malin. :) musiałam dorobić żelatyny i czekam czy masa mi się zsiądzie…..mam nadzieję że tak bo szkoda mi kremem wszytko super się połączyło..
Wszystko miksujemy, czy tylko Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodaje suche składniki i delikatnie mieszamy. ? Te suche składniki też dodać do miski w której będę to miksować czy do osobnej gdzie będę wyrabiać ciasto?
Białka odzielamy od żóltek i miksujemy jak na bezę. Suche składniki powinny być przesiane do oddzielnej miseczki i dodajemy pod koniec w kilku porcjach.
Czy maliny gotujemy? Ktoś tak napisał w komentarzu a w przepisie nie ma o tym mowy. I co z tym serkiem? To ma być zmielony twaróg czy taki jak z Piątnicy, Almette itp?
Możesz maliny zagotować i przetrzeć lub nie :) Serek kremowy może być np. Z Piątnicy
Witam co znaczy w kremie malinowym serek śmietankowy to jest poprosru mascarpone? Proszę o poradę bo nie chce dac czegoś z pomylki;(
ja dodałam serek naturalny śmietankowy np. z Piątnicy
Krem malinowy robilam juz wiele razy z tego przepisu. I to juz najwyzszy czas powiedziec DZIEKUJE! Jest rewelacyjny i zawsze robi wow!
Bardzo dziękuję :*
Czy zamiast malin można użyć mrozonych borówek?? Jeśli tak czy też je gotujemy przed wykonaniem kremu??
Lepiej byłoby chyba dodać np. wiśnie :)
Przepyszny – jednym słowem. Biszkopt delikatny, puszysty, pierwszy raz mi taki wyszedł – jak puch. Krem rewelacja. Każdemu smakowało, zdjęcia nie zdążyłam zrobić, bo znikło w międzyczasie ;-) Synek chciał masę truskawkową, jagodową i maliny, więc taki torcik zrobiłam. Polecam :-Phttps://uploads.disquscdn.com/images/7583be097e93865501b52acc8a2fc7a5d324224b07859d59916b1e6f67c204b2.jpg
Mam serek waniliowy president we wiaderku (nie typowy twaróg sernikowy).. czy mogę użyć takiego?
Powinien być ok :)
Dziękuję bardzo. Pomyliłam się przy zakupie, A nie mam jak wrócić się do sklepu znowy. Dziś zrobię i dam znać czy wyszlo :) pozdrawiam.
Witam. Czy zamiast malin mogę dodać wiśnie deserowe ?
kurcze, ale jestem zawiedziona. biszkopt zapowiadał się na perfekcyjny, wyrósł ponad formę i to o wiele (chyba jednak moja forma ma 23cm…) ale po opuszczeniu go na podłogę zapadł się cały środek;/;/ jutro robię inny. Kremy zrobię z tego przepisu, mam nadzieję, że juz wyjdą ok
Może Pani pokazać w jakim opakowaniu serek Pani kupiła? Są one w biedronce?
Możesz użyć np. śmietankowego z Piątnicy lub mascarpone
Ale ja chciałam wiedzieć jaki pani dala?
Mam mascarpone. Zamieniam go z serkiem śmietankowym, reszta zostaje bez zmian?
tak :)
https://uploads.disquscdn.com/images/fb079dd10f246e75e3ace7ece4bce5eae44a2b26e1e9385ce471ff7df880f195.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/dfd24b2a8549e9240b885ebca5a10720b2a28a6cb3aa2ece2398c758127d0bd9.jpg Zrobiłam torcik :) Wyszedł przepyszny. Biszkopt idealny i masa serkowo-malinowa rewelacja.
Śliczny :)
Czy można pominąć żelatynę?
W tym wypadku będzie ciężko musi coś usztywnic krem.
Co do zamrożonych malin – czy zamiast zagotować, można po prostu dzień przed wyjąć z zamrażarki aby się odmrozily i tak odmrozone dać, czy lepiej je zagotować? :)
Hej zamrożone maliny do kremu lepiej zagotować i przetrzeć przez sitko :) Żelatynę do kremu dodajemy zwykła np w proszku, nie żaden zel-fix. Pozdrawiam.
W jaki sposób wykorzystać maliny mrożone do kremu? Zagotować i przetrzeć? Czy nie trzeba gotować? Rozumiem, że 200g odnosi się do wagi zamrożonych malin?
Maliny zagotować i przetrzeć :) 200 g malin mrożonych lin nieco więcej :)
Ciesze sie :)
Witam, czy zamiast serka i jogurtu mozna dodać tylko mascarpone ???
Jak najbardziej :)
Oczywiście orginał jest przepyszny ale korci mnie aby zamienic te skladniki . Dzięki ????
Mam zawsze problem z łączeniem ubitej śmietany z żelatyną gdyż nawet łączenie w trzech etapach zawsze powoduje pojawienie się w śmietanie grudek. Czy łączenie tej masy jogurtowej w której jest juz ubita śmietana,serek i mus malinowy z żelatyną także narażone jest bardzo na pojawienie się tych grudek?
Torcik musiał być pyszny :)
Jakiej firmy użyła Pani serka do kremu? :-) wolę znać konkrety bo serek serkowi nierowny chciałabym użyć dokładnie takiego samego by wszystko wyszło perfekt :-)
Użyłam serka śmietankowego, a dokładnie twaróg delikatny President :)
Czy zamiast serka śmietankowego mogę użyć twaróg mielony?
Mozesz :)
Tort wyszedł przepyszny :)) Do kremu dodałam twarożek Mój ulubiony z Wielunia, polecam.
Pysznie się prezentuje :)