Znajdź swój przepis

Ciasto kakaowa krówka

8 marca, 2019

Ciasto kakaowa krówka z krakersami i kajmakiem. Biszkopt i krem kakaowy, warstwy krakersów z kajmakiem oraz krem śmietankowy.

Ciasto kakaowa krówka to połączenie słodkiego i słonego smaku w jednym deserze.

Ciasto nie jest skomplikowane i wykonasz je bardzo szybko.

Biszkopt kakaowy wykonujemy w tradycyjny sposób. Możesz go nasączyć mocnym i słodkim naparem z kawy lub dodać odrobinę likieru kawowego. Dodałam również odrobinę dżemu porzeczkowego, aby ciasto było bardziej wyraziste w smaku.

REKLAMA:

Krem kakaowy i śmietankowy nie jest zbyt słodki, ale doskonale pasuje do całego ciasta.

Krakersy i kajmak to połączenie słodko-słone, który wbrew pozorom smakuje rewelacyjnie.

Ciasto kakaowa krówka to moja wariacja na temat tego znanego ciasta. Przepyszne, kremowe o wielowymiarowym smaku. Koniecznie wypróbuj.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kakaowa krówka

CIASTO KAKAOWA KRÓWKA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

REKLAMA:
  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżeczki cukru np. brązowego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka

DODATKOWO:

  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1 puszka kajmaku ok. 400 g
  • 2 opakowania krakersów solonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na biszkopt powinny być w temp pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na puszystą i sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną układamy na dnie formy, lekko nasączamy i smarujemy dżemem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywny krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i wykładamy na biszkopt. Układamy krakersy i smarujemy kajmakiem, następnie przykrywamy drugą warstwą krakersów. Wykładamy jasny krem i przykrywamy biszkoptem, który lekko nasączamy. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Masło roztapiamy razem z mlekiem w garnuszku. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy równomiernie na ciasto i zostawiamy na około 15 min. do stężenia.

ciasto kakaowa krówka ciasto kakaowa krówka

ciasto kakaowa krówka ciasto kakaowa krówka

Dołącz do dyskusji

  1. Wyglada pięknie, mam pytanko czy mogę dodać do kremu nutelle?

  2. Ciasto przepyszne, robiłam już dwa razy polecam wszystkim. Proste

  3. Czy smetana pod ciężarem biszkoptu utrzyma się ? Będzie się dobrze kroić itp ?

    1. aneta Autor says:

      Możesz dodać 200 g mascarpone wtedy krem zyska na gęstszej konsystencji

  4. Witam , mam pytanie , czy do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      Nie ma takiej potrzeby :)

  5. Robiłam. Ciasto jest przepyszne, dość proste w zrobieniu i bardzo efektowne. Zrobiło furorę. Dziękuję za przepis :-):-)

  6. Marysia says:

    Ciasto jest przepyszne! Deserowe, niezbyt słodkie… Na urodzinach zrobiło furorę wśród gości :-) Będę robić jeszcze na pewno nie raz! Dziękuję za przepis.

    1. Ilovebake says:

      Super :)

  7. Sebastian C. says:

    Proponował bym jednak biszkopt zrobić z podwójnej porcji bo cieniutki on jest po przekrojeniu no chyba że miała być mała blaszka a w przepisie jest pomyłka i jest duża podana

    1. Sebastian C. says:

      Dobra już wiem co jest nie tak w przepisie brakuje proszku do pieczenia :)

    2. Nie trzeba proszku, gdy białka są dobrze ubite :)

  8. Helena L. says:

    Wypróbowałam już. Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania ciasto. Zdecydowanie polecam innym i dzięki za przepis :)

  9. Konesso P. says:

    To ciasto wygląda mistrzowsko!!!

  10. livingbooksx says:

    Zdecydowanie będzie robione i u mnie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij