Ciasto kakaowa krówka z krakersami i kajmakiem. Biszkopt i krem kakaowy, warstwy krakersów z kajmakiem oraz krem śmietankowy.
Ciasto kakaowa krówka to połączenie słodkiego i słonego smaku w jednym deserze.
Ciasto nie jest skomplikowane i wykonasz je bardzo szybko.
Biszkopt kakaowy wykonujemy w tradycyjny sposób. Możesz go nasączyć mocnym i słodkim naparem z kawy lub dodać odrobinę likieru kawowego. Dodałam również odrobinę dżemu porzeczkowego, aby ciasto było bardziej wyraziste w smaku.
Krem kakaowy i śmietankowy nie jest zbyt słodki, ale doskonale pasuje do całego ciasta.
Krakersy i kajmak to połączenie słodko-słone, który wbrew pozorom smakuje rewelacyjnie.
Ciasto kakaowa krówka to moja wariacja na temat tego znanego ciasta. Przepyszne, kremowe o wielowymiarowym smaku. Koniecznie wypróbuj.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KAKAOWA KRÓWKA
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżeczki cukru np. brązowego
SKŁADNIKI NA KREM:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
DODATKOWO:
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
- 2 opakowania krakersów solonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na biszkopt powinny być w temp pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na puszystą i sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną układamy na dnie formy, lekko nasączamy i smarujemy dżemem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywny krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i wykładamy na biszkopt. Układamy krakersy i smarujemy kajmakiem, następnie przykrywamy drugą warstwą krakersów. Wykładamy jasny krem i przykrywamy biszkoptem, który lekko nasączamy. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Masło roztapiamy razem z mlekiem w garnuszku. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy równomiernie na ciasto i zostawiamy na około 15 min. do stężenia.
Wyglada pięknie, mam pytanko czy mogę dodać do kremu nutelle?
Tak :)
Ciasto przepyszne, robiłam już dwa razy polecam wszystkim. Proste
Czy smetana pod ciężarem biszkoptu utrzyma się ? Będzie się dobrze kroić itp ?
Możesz dodać 200 g mascarpone wtedy krem zyska na gęstszej konsystencji
Witam , mam pytanie , czy do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?
Nie ma takiej potrzeby :)
Robiłam. Ciasto jest przepyszne, dość proste w zrobieniu i bardzo efektowne. Zrobiło furorę. Dziękuję za przepis :-):-)
Ciasto jest przepyszne! Deserowe, niezbyt słodkie… Na urodzinach zrobiło furorę wśród gości :-) Będę robić jeszcze na pewno nie raz! Dziękuję za przepis.
Super :)
Proponował bym jednak biszkopt zrobić z podwójnej porcji bo cieniutki on jest po przekrojeniu no chyba że miała być mała blaszka a w przepisie jest pomyłka i jest duża podana
Dobra już wiem co jest nie tak w przepisie brakuje proszku do pieczenia :)
Nie trzeba proszku, gdy białka są dobrze ubite :)
Wypróbowałam już. Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania ciasto. Zdecydowanie polecam innym i dzięki za przepis :)
To ciasto wygląda mistrzowsko!!!
Zdecydowanie będzie robione i u mnie :)