Ciasto kakaowa krówka z krakersami i kajmakiem. Biszkopt i krem kakaowy, warstwy krakersów z kajmakiem oraz krem śmietankowy.
Ciasto kakaowa krówka to połączenie słodkiego i słonego smaku w jednym deserze.
Ciasto nie jest skomplikowane i wykonasz je bardzo szybko.
Biszkopt kakaowy wykonujemy w tradycyjny sposób. Możesz go nasączyć mocnym i słodkim naparem z kawy lub dodać odrobinę likieru kawowego. Dodałam również odrobinę dżemu porzeczkowego, aby ciasto było bardziej wyraziste w smaku.
Krem kakaowy i śmietankowy nie jest zbyt słodki, ale doskonale pasuje do całego ciasta.
Krakersy i kajmak to połączenie słodko-słone, który wbrew pozorom smakuje rewelacyjnie.
Ciasto kakaowa krówka to moja wariacja na temat tego znanego ciasta. Przepyszne, kremowe o wielowymiarowym smaku. Koniecznie wypróbuj.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KAKAOWA KRÓWKA
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżeczki cukru np. brązowego
SKŁADNIKI NA KREM:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
DODATKOWO:
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
- 2 opakowania krakersów solonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę
o
wym.
25×35
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Składniki
na
biszkopt
powinny
być
w
temp
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
razem
z
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
puszystą
i
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
bardzo
delikatnie
mieszamy.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
Wyjmujemy,
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Jedną
układamy
na
dnie
formy,
lekko
nasączamy
i
smarujemy
dżemem.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywny
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę.
Krem
dzielimy
na
dwie
części.
Do
jednej
dodajemy
przesiane
kakao
i
wykładamy
na
biszkopt.
Układamy
krakersy
i
smarujemy
kajmakiem,
następnie
przykrywamy
drugą
warstwą
krakersów.
Wykładamy
jasny
krem
i
przykrywamy
biszkoptem,
który
lekko
nasączamy.
Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Masło
roztapiamy
razem
z
mlekiem
w
garnuszku.
Dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Wylewamy
równomiernie
na
ciasto
i
zostawiamy
na
około
15
min.
do
stężenia.
Komentarze
Czy smetana pod ciężarem biszkoptu utrzyma się ? Będzie się dobrze kroić itp ?
Możesz dodać 200 g mascarpone wtedy krem zyska na gęstszej konsystencji
Witam , mam pytanie , czy do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?
Nie ma takiej potrzeby
Robiłam. Ciasto jest przepyszne, dość proste w zrobieniu i bardzo efektowne. Zrobiło furorę. Dziękuję za przepis :-):-)