Kolorowe ciasto mozaika, które łączy kilka smaków ciasta biszkoptowego oraz dwa kremy z zatopionymi w środku ciasteczkami. Leciutkie, delikatne w wiosennych kolorach.
Ciasto pomimo, iż zawiera 4 smaki i trzeba je podzielić i wykonać każdy oddzielnie nie zajmuje to dużo czasu. Ciasto jest leciutkie, puszyste i delikatne. Smaki po przekrojeniu wyglądają bardzo efektownie i ciekawie się przeplatają.
Krem wykonałam na bazie kremówki oraz galaretek w dwóch sakach. Po stężeniu tworzą smakowe pianki: u mnie agrestowa i truskawkową. W środku mamy ciasteczka delicje lub tak jak u mnie Dr. Gerard juppi, które przypominają smakiem delicje, ale są nieco bardziej miękkie.
Ciasto mozaika kojarzy mi się z wiosną. Kolorowe, leciutkie jak chmurka i do tego kilka pysznych smaków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO MOZAIKA
SKŁADNIKI NA CIASTO KAKAOWE:
- 2 jajka, duże
- 2 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 3/4 łyżki kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CIASTO ŻÓŁTE:
- 2 jajka, duże
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CIASTO RÓŻOWE:
- 2 jajka, duże
- 2 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka budyniu wiśniowego, proszek
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- odrobina barwnika czerwonego (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA CIASTO BIAŁE:
- 2 białka, duże
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 2 x 250 ml gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 paczka ciasteczek Dr. Gerard juppi lub delicji
Składniki na ciasta powinny być w temp. pokojowej.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
dodajemy
po
łyżce
cukier.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
szpatułki
lub
łyżki
drewnianej
dodajemy
w
dwóch
porcjach
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Odstawiamy
na
bok.
Mąkę
przesiewamy
z
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
dodajemy
po
łyżce
cukier.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
szpatułki
lub
łyżki
drewnianej
dodajemy
w
dwóch
porcjach
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Odstawiamy
na
bok.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
budyniowym
i
proszkiem
do
pieczenia.
Barwnik
jeśli
jest
w
proszku
w
kilku
kroplach
rozcieramy
na
płynną
konsystencję.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
dodajemy
po
łyżce
cukier.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
szpatułki
lub
łyżki
drewnianej
dodajemy
w
dwóch
porcjach
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Odstawiamy
na
bok.
Białka
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywna
piankę.
Pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier,
przesianą
mąkę
oraz
sok
z
cytryny.
Naprzemiennie
po
1-2
łyżki
z
każdego
ciasta
wykładamy
do
formy
np.
kakaowe,
różowe,
białe
i
żółte.
Kolejna
warstwa
odwrotnie
np.
żółta,
biała,
różowa
i
kakaowa.
Wykonujemy
tak
do
wykorzystania
składników.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Każdą
galaretkę
rozpuszczamy
w
250
ml
gorącej
wody
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę.
Dzielimy
na
dwie
części
i
do
każdej
powoli
cały
czas
miksując
wlewamy
płynną
galaretkę.
Warstwę
agrestową
wykładamy
na
ciasto,
układamy
delicje
i
przykrywamy
warstwą
truskawkową.
Wykładamy
drugą
warstwę
ciasta
i
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Galaretkę zostawiamy do całkowitego zastygnięcua a następnie wlewamy płynną Galaretkę. ..?To jak ma być?
Wystudzenia, a nie zastygniecia
Galaretkę zostawiamy do całkowitego wystygniecia a następnie wlewamy płynną Galaretkę. ..?To ma zastygnąć czy płynna?
Wystudzenia tzn. żeby nie była gorąca lub ciepła
musi być w temp. pokojowej i płynna
Ciasto wygląda imponująco. Natomiast mam pytanie, czy nie można składników takich jak jajka i cukier na ciasta kolorowe (oprócz białego) zmiksować razem, podzielić na trzy części i do każdej dodać suche składniki i delikatnie wymieszać?
Jak najbardziej można