Znajdź swój przepis

Drożdżowe bułeczki maślane z rodzynkami (chelsea buns) – przepis

17 grudnia, 2014

Chelsea buns wypiekane były w Bun House w Londynie. Charakteryzują się dodatkiem rodzynek, skórki cytrynowej i przypraw korzennych. Zawijane są identycznie jak bułeczki cynamonowe. Smarowane glazurą z cukru i wody przez co są bardziej słodkie i mają piękny połysk.

Bułeczki wypiekane są z typowego ciasta drożdżowe, które dodatkowo smaruje się masłem. Uzyskujemy wtedy maślany smak i nadzienie jest bardziej wilgotne. Przyprawy oraz rodzynki i skórka doskonale nadają im słodkiego i zarazem aromatycznego smaku.

Bułeczki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, wtedy są najbardziej delikatne i puszyste w strukturze.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na słodkie bułeczki drożdżowe.

REKLAMA:

buleczki-drozdzowe-z-rodzynkami-chelsea-buns-1

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI (CHELSEA BUNS) – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 ml mleka, ciepłego
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1o0 g rodzynek
  • 50 g skórki cytrynowej (kandyzowanej)
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

SKŁADNIKI NA GLAZURĘ:

  • 40 g cukru
  • 60 ml wody

Mąkę przesiewamy do dużej miski. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, wlewamy do mąki. Dodajemy roztopione masło, sól, cukier, jajko i wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1,5 godz. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na prostokąt o wym. około 30 x 40 cm. Smarujemy roztopionym masłem zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta. Oprószamy cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika oraz rodzynkami i skórką. Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższej strony. Ciasto kroimy na 12 kawałków. Formę o wymiarach około 32×22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odstępach obok siebie bułeczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia ok. 30- 40 min. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia.

W niewielkim rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę razem z cukrem. Gotujemy 2-3 min. do uzyskania syropu. Smarujemy jeszcze lekko ciepłe bułeczki i zostawiamy do wystudzenia.

REKLAMA:

buleczki-drozdzowe-z-rodzynkami-chelsea-buns

Dołącz do dyskusji

  1. Góra dół czy termoobieg? Pozdrawiam

    1. Góra – dół :)

  2. ŚWIETNE. Uwielbiam. Na bazie tego ciasta robię wiele innych rzeczy. Dziękuję za ten przepis.

  3. zrobiłam były pyszne !!!! i urosły mi bardzo duże !!!

  4. Piekłam na 3 razy, w tym 2 na najniższym poziomie i z niższą temp. Może to kwestia rodzynek.

  5. Bułeczki się pysznie upiekły, choć piekłam w 180 st. i niecałe 20 min. Ale rodzynki z wierzchu się przypalają.

    1. Ilovebake says:

      może za wysoko wstawiłaś blaszkę?

    2. Piekłam na 3 razy, w tym 2 na najniższym piętrze. Może to kwestia rodzynek.

    3. Ilovebake says:

      może przed pieczeniem warto je namoczyć w wodzie

  6. Uwielbiam takie drożdżowe zawijańce, w każdej postaci!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij