Chelsea buns wypiekane były w Bun House w Londynie. Charakteryzują się dodatkiem rodzynek, skórki cytrynowej i przypraw korzennych. Zawijane są identycznie jak bułeczki cynamonowe. Smarowane glazurą z cukru i wody przez co są bardziej słodkie i mają piękny połysk.
Bułeczki wypiekane są z typowego ciasta drożdżowe, które dodatkowo smaruje się masłem. Uzyskujemy wtedy maślany smak i nadzienie jest bardziej wilgotne. Przyprawy oraz rodzynki i skórka doskonale nadają im słodkiego i zarazem aromatycznego smaku.
Bułeczki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, wtedy są najbardziej delikatne i puszyste w strukturze.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na słodkie bułeczki drożdżowe.
REKLAMA:
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI (CHELSEA BUNS) – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500 g mąki tortowej
- 250 ml mleka, ciepłego
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- 100 g masła, roztopionego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1o0 g rodzynek
- 50 g skórki cytrynowej (kandyzowanej)
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
SKŁADNIKI NA GLAZURĘ:
- 40 g cukru
- 60 ml wody
Mąkę przesiewamy do dużej miski. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, wlewamy do mąki. Dodajemy roztopione masło, sól, cukier, jajko i wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1,5 godz. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na prostokąt o wym. około 30 x 40 cm. Smarujemy roztopionym masłem zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta. Oprószamy cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika oraz rodzynkami i skórką. Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższej strony. Ciasto kroimy na 12 kawałków. Formę o wymiarach około 32×22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odstępach obok siebie bułeczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia ok. 30- 40 min. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia.
W niewielkim rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę razem z cukrem. Gotujemy 2-3 min. do uzyskania syropu. Smarujemy jeszcze lekko ciepłe bułeczki i zostawiamy do wystudzenia.
Góra dół czy termoobieg? Pozdrawiam
Góra – dół :)
ŚWIETNE. Uwielbiam. Na bazie tego ciasta robię wiele innych rzeczy. Dziękuję za ten przepis.
Super :)
zrobiłam były pyszne !!!! i urosły mi bardzo duże !!!
Piekłam na 3 razy, w tym 2 na najniższym poziomie i z niższą temp. Może to kwestia rodzynek.
Bułeczki się pysznie upiekły, choć piekłam w 180 st. i niecałe 20 min. Ale rodzynki z wierzchu się przypalają.
może za wysoko wstawiłaś blaszkę?
Piekłam na 3 razy, w tym 2 na najniższym piętrze. Może to kwestia rodzynek.
może przed pieczeniem warto je namoczyć w wodzie
Uwielbiam takie drożdżowe zawijańce, w każdej postaci!