Pyszne i kruche ciasteczka śmietankowe podobne w smaku do francuskich. Przepis jest bardzo prosty i składa się z kilku składników.
Ciasteczka wykonujemy na kwaśnej śmietanie, dzięki temu zyskują bardzo fajny posmak. Wierzch ciasteczek jest oprószony cukrem kryształem, który po upieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę.
Ciasteczka śmietankowe są przepyszne, proste i do tego chrupiące. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
REKLAMA:
CIASTECZKA ŚMIETANKOWE:
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1,5 blaszki ciasteczek
- 140 g mąki tortowej
- 125 g masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji
DODATKOWO:
- 1 białko
- 2-3 łyżki cukru
Składniki na ciasteczka powinny być prosto z lodówki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy śmietanę, wanilię oraz żółtko i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 2 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawamy foremkami ciasteczka, smarujemy wierzch białkiem i oprószamy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. do lekkiego zarumienienia.
Super ciasteczka
jak najlepiej przechowywac te ciastka? i jak dlugo sa swieze?
W szczelnym pojemniku przez kilka dni :)
Robiłam 2 razy i jest super , bardzo smakowało i domownikom i gościom !
Czy może być śmietana 12%?
Tak :)
Mam pytanie. Czy cissto w lodowce przykryte zabezpieczone moze lezecdo następnego dnia?
Tak