Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone to wiosenna propozycja tego aromatycznego i zarazem zdrowego ciasta z dodatkiem marchewki.
Połączenie ciasta marchewkowego z wiśniami jest przepyszne. Ciasto marchewkowe jest słodkie, wilgotne z niewyczuwalną w środku marchewką. Natomiast warstwa wiśniowa jest lekko kwaśna i fajnie kontrastuje z ciastem.
Krem mascarpone z dodatkiem serka śmietankowego i dla nadania puszystości z odrobiną kremówki jest świetnym wykończeniem deseru.
Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone to moja wiosenna propozycja ciasta, które zazwyczaj wykonujemy zimą.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.
CIASTO MARCHEWKOWE Z WIŚNIAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 jajka, duże
- 1 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 3 szklanki drobno startej marchewki, surowej
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
- ok. 400 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 2 x galaretka wiśniowa, proszek
- 800 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 500 g serka mascarpone
- 150 g serka śmietankowego, kremowego np. Philadelphia
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem i gałką. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie dodajemy olej oraz suche składniki cały czas miksując na niskich obrotach (kończymy na suchych składnikach). Na koniec dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części. Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy wiśnie i wkładamy do lodówki, aż galaretka zacznie być tężejąca. Następnie wykładamy na jedną warstwę ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Serek mascarpone razem z serkiem śmietankowym oraz kremówką miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Wykładamy na ciasto i wykonujemy falę za pomocą packi cukierniczej lub widelcem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.
A czy można zastąpić mąkę tortową na pełnoziarnista i cukier na słodzik.Mam IO,a przepis bardzo mnie kusi.Pozdrawiam
Ciężko mi podpowiedzieć czy sie uda, ale proszę próbować :)
Czy można zmniejszyc ilość cukru? Przeraża mnie te 1 i 3/4 szklanki :(
można nieco zmniejszyć :)
Placek nie wyszedł pulchny, co zrobiłam źle?
moze zbyt dlugo miksowane
Wiśnie dodać mrożone czy rozmnożone ?
Ja bym dodała rozmrożone :)
Upieczone. Ciasto pyszne, dodatek galaretki z wiśniami dodaje fajnej rześkości temu ciastu. Polecam:)
Czy można użyć wiśni z kompotu?
tak, natomiast nieco lepsze byłyby mrożone :)
na jakich oczkach ścieramy marchewkę?
Na średnich :)