Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone to wiosenna propozycja tego aromatycznego i zarazem zdrowego ciasta z dodatkiem marchewki.
Połączenie ciasta marchewkowego z wiśniami jest przepyszne. Ciasto marchewkowe jest słodkie, wilgotne z niewyczuwalną w środku marchewką. Natomiast warstwa wiśniowa jest lekko kwaśna i fajnie kontrastuje z ciastem.
Krem mascarpone z dodatkiem serka śmietankowego i dla nadania puszystości z odrobiną kremówki jest świetnym wykończeniem deseru.
Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone to moja wiosenna propozycja ciasta, które zazwyczaj wykonujemy zimą.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.
CIASTO MARCHEWKOWE Z WIŚNIAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 jajka, duże
- 1 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 3 szklanki drobno startej marchewki, surowej
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
- ok. 400 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 2 x galaretka wiśniowa, proszek
- 800 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 500 g serka mascarpone
- 150 g serka śmietankowego, kremowego np. Philadelphia
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
sodą,
cynamonem
i
gałką.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrami
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
naprzemiennie
dodajemy
olej
oraz
suche
składniki
cały
czas
miksując
na
niskich
obrotach
(kończymy
na
suchych
składnikach).
Na
koniec
dodajemy
marchewkę
i
delikatnie
mieszamy.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40-50
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
wystudzeniu
przekrawamy
na
dwie
części.
Galaretki
zalewamy
gorącą
wodą,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Dodajemy
wiśnie
i
wkładamy
do
lodówki,
aż
galaretka
zacznie
być
tężejąca.
Następnie
wykładamy
na
jedną
warstwę
ciasta
marchewkowego
i
przykrywamy
drugim
blatem
ciasta.
Serek
mascarpone
razem
z
serkiem
śmietankowym
oraz
kremówką
miksujemy,
aż
masa
będzie
mocno
gęsta.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
ponownie
miksujemy.
Wykładamy
na
ciasto
i
wykonujemy
falę
za
pomocą
packi
cukierniczej
lub
widelcem.
Wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki
lub
całą
noc.
Komentarze
Czy można zmniejszyc ilość cukru? Przeraża mnie te 1 i 3/4 szklanki
można nieco zmniejszyć