Pączki ziemniaczane to kolejny przepis, który będzie idealnie pasował w nadchodzący tłusty czwartek. Wykonane na pół z mąką i ziemniakami. Pączki wychodzą bardzo puchate i utrzymują swoją świeżość nawet następnego dnia. Przepyszne z cukrem pudrem i dżemem w środku.
Pączki ziemniaczane można wykonać na ziemniakach, które zostały z obiadu. Wystarczy je przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Ziemniaki dodają pączkom większej wilgotności i utrzymują przez to dłużej świeżość. Duża ilość drożdży sprawia, że pączki są niesamowicie lekkie i puszyste. Natomiast dodatek żółtek sprawia, że ciasto jest delikatniejsze.
Tłustoczwartkowe pączki w nowej odsłonie na pewno zaskoczą nie jedną osobę i co ważne w cieście nie czuć smaku ziemniaków. Nie dość, że zawierają nie dużą ilość mąki to jeszcze masz kolejny sposób na to, aby nie marnować ziemniaków z obiadu.
Czy znasz coś lepszego od jeszcze ciepłego pączka z gorącym dżemem w środku? Ja nigdy nie odmówię, chociaż wiem, że wypadałoby poczekać do ostudzenia. Najlepszy smak pączków zawsze jest zaraz po usmażeniu. Obtaczaj je w cukrze pudrze, polukruj lub polej na wierzchu czekoladą. Pychota.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.
PĄCZKI ZIEMNIACZANE
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki tortowej
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła, roztopionego
- 1/4 szklanki mleka, ciepłego
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
Wszystkie
składniki
(poza
mlekiem)
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Ziemniaki
obieramy
i
gotujemy
do
miękkości.
Następnie
studzimy
i
przeciskamy
przez
praskę.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Dodajemy
ziemniaki,
jajko,
żółtka,
mleko,
suche
drożdże
(ze
świeżych
wykonujemy
rozczyn
na
bazie
mleka,
mąki,
cukru
tak
aby
miał
konsystencję
śmietany,
zostawiamy
do
wyrośnięcia),
cukier
oraz
sól.
Mieszamy
następnie
zaczynamy
wyrabiać
dodając
co
chwilę
roztopione
jeszcze
lekko
ciepłe
masło.
Wyrabiamy
około
10-15
min,
na
koniec
dodajemy
spirytus
i
jeszcze
chwilę
wyrabiamy.
Gotowe
ciasto
formujemy
w
kulę,
wkładamy
do
miski
i
owijamy
folią.
Zostawiamy
na
około
1,5
godz
do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto
wykładamy
na
podsypany
mąką
blat.
Z
ciasta
odrywamy
kawałki
(około
50-60
g)
.
Lekko
spłaszczamy
każdy
kawałek,
na
środek
nakładamy
odrobinę
marmolady
lub
dżemu.
Zlepiamy
dokładnie
brzegi
i
formujemy
w
kulkę.
Układamy
na
stolnicy,
przykrywamy
ściereczką
lub
folią
na
20-25
min.
Po
tym
czasie
na
rozgrzanym
oleju
(180
C)
smażymy
z
obu
stron
na
rumiano
pączki.
Odsączamy
z
nadmiaru
tłuszczu
na
ręczniku
papierowym.
Następnie
pudrujemy
lub
polewamy
lukrem.
Komentarze
pączki są po prostu rewelacyjne ,choć dałam tylko 2 dkg drożdży świetnie wyrosła ,ciasto bardzo plastyczne polecam
Wybrobowalam przepis i jestem zadowolona. Wyszly bardzo smaczne paczki.