Znajdź swój przepis

Piernik z dżemem (bez jajek)

11 grudnia, 2017

Piernik z dżemem (bez jajek) oraz bez dodatku miodu. Doskonały dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Szybki, mięciutki i puszysty. Przełożony powidłami i kremem czekoladowym.

Piernik jest bardzo wilgotny nie tylko dzięki dodaniu oleju, ale także dżemu oraz mleka. Jeśli nie używasz mleka krowiego możesz je zastąpić roślinnym np. migdałowym lub kokosowym.

Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i możesz je wykonać na ostatnią chwilę przed świętami. U mnie przełożony jest powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowym. Te dwa smaki doskonale do siebie pasują i łączą z korzennym smakiem piernika. Natomiast możesz je zamienić na krem budyniowy, krem mleczny lub po prostu podać bez przekładania.

Piernik z dżemem (bez jajek) to doskonały pomysł na nadchodzące święta. Goście na pewno będą zachwyceni jego smakiem i puszystą konsystencją. Ciasto w lodówce możesz przechowywać spokojnie przez kilka dni.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

piernik bez jajek

PIERNIK Z DŻEMEM (BEZ JAJEK)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3 łyżki dżemu np. ze śliwki lub porzeczki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g czekolady deserowej

DODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA:

  • 3-4 łyżki np. powideł śliwkowych
  • 3-4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Wszystkie składniki na piernik powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem oraz sodą. Mleko wlewamy do dużej miski, następnie dodajemy olej, dżem oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia.
Keksówkę o wym. 12×25 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy dwa razy. Jedną część smarujemy kremem czekoladowym, natomiast drugą powidłami.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i zostawiamy na 15 min. do stężenia.

piernik bez jajek piernik bez jajek

piernik bez jajek piernik bez jajek

Dołącz do dyskusji

  1. Autor zapomniał napisać że ten piernik najlepszy jest po5-6 dniach, ja mam taki przepis i przekładam 5dni po upieczeniu, wtedy robi sie miękki i rozpływający w ustach.

    1. Ten przepis nie wymaga czekania :)

  2. Potwierdzam opinie p. Agnieszki. w smaku ok., lecz zbity, mało puszysty. Myślę, że foremka powinna być większa.

  3. Witam :)
    Czy można użyć maki orkiszowej?

    1. aneta Autor says:

      Nigdy na takiej nie piekłam

  4. Zrobilam na święta. Pyszny.

  5. Szału nie ma dosyć zbite, mało puszyste. Jednak wolę piernik z jajkami.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij