Znajdź swój przepis

Ciasto kubeczkowe (jogurtowe)

27 maja, 2022

Bardzo prosty przepis na ciasto kubeczkowe (jogurtowe), do którego potrzebujemy małego pojemniczka po jogurcie. Ciasto jest wilgotne, puszyste i delikatne w smaku z pysznymi owocami sezonowymi.

Ciasto kubeczkowe możesz wykonać również z kruszonką na wierzchu. Wykonaj je wcześniej i przechowuj w lodówce do czasu, aż przygotujesz ciasto.

Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców sezonowych np. malin, jagód, truskawek, borówek lub wiśni. Ważne, aby nie były zbyt wodniste i podczas pieczenia nie puściły zbyt dużo soku. Większe kawałki warto przekroić na mniejsze, aby nie wpadały za mocno w  ciasto.

TUTAJ znajdziesz inny przepisy na ciasta jogurtowe.

REKLAMA:

Ciasto kubeczkowe

CIASTO KUBECZKOWE (JOGURTOWE)

SKŁADNIKI:

* do ciasta używamy kubeczka po małym jogurcie (180g)

CIASTO JOGURTOWE

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 2 3/4 kubeczka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 kubeczek oleju rzepakowego

DODATKOWO:

  • ok. 300 g owoców np. malin, borówek, truskawek,
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

Formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka mieszamy razem z cukrem, olejem i jogurtem. Wlewamy całość do przesianej mąki i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Wykładamy do formy i wyrównujemy. Owoce obsypujemy łyżeczką mąki i wykładamy an wierzch ciasta. Pieczemy w temp.175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia i oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto kubeczkowe Ciasto kubeczkowe

Ciasto kubeczkowe

Dołącz do dyskusji

  1. Witam czy na dużą blachę podwójna porcja wystarczy?

    1. Przepyszne. Robię również w formie babeczek. Wychodzi 15 sztuk. Dodaję również odrobinkę aromatu waniliowego lub pomarańczowego.
      Przepis jest mega :)

  2. Pyszne i błyskawicznie ciasto! Chyba najlepsze ucierane jakie do tej pory robiłam ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij