Bardzo prosty przepis na ciasto kubeczkowe (jogurtowe), do którego potrzebujemy małego pojemniczka po jogurcie. Ciasto jest wilgotne, puszyste i delikatne w smaku z pysznymi owocami sezonowymi.
Ciasto kubeczkowe możesz wykonać również z kruszonką na wierzchu. Wykonaj je wcześniej i przechowuj w lodówce do czasu, aż przygotujesz ciasto.
Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców sezonowych np. malin, jagód, truskawek, borówek lub wiśni. Ważne, aby nie były zbyt wodniste i podczas pieczenia nie puściły zbyt dużo soku. Większe kawałki warto przekroić na mniejsze, aby nie wpadały za mocno w ciasto.
TUTAJ znajdziesz inny przepisy na ciasta jogurtowe.
REKLAMA:
CIASTO KUBECZKOWE (JOGURTOWE)
SKŁADNIKI:
* do ciasta używamy kubeczka po małym jogurcie (180g)
CIASTO JOGURTOWE
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 2 3/4 kubeczka mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kubeczki cukru
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 kubeczek oleju rzepakowego
DODATKOWO:
- ok. 300 g owoców np. malin, borówek, truskawek,
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka mieszamy razem z cukrem, olejem i jogurtem. Wlewamy całość do przesianej mąki i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Wykładamy do formy i wyrównujemy. Owoce obsypujemy łyżeczką mąki i wykładamy an wierzch ciasta. Pieczemy w temp.175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia i oprószamy cukrem pudrem.
Witam czy na dużą blachę podwójna porcja wystarczy?
Tak :)
Przepyszne. Robię również w formie babeczek. Wychodzi 15 sztuk. Dodaję również odrobinkę aromatu waniliowego lub pomarańczowego.
Przepis jest mega :)
Pyszne i błyskawicznie ciasto! Chyba najlepsze ucierane jakie do tej pory robiłam ????