Znajdź swój przepis

Ciasto jogurtowe z truskawkami

8 czerwca, 2015

Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.

Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.

Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka, duże
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami   ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Właśnie skończyłam jeść pierwszy kawałek ciasta …jest pyszne 😊Owoce dodane to truskawki i morele, w środku jogurt grecki- nie ma zakalca!

  2. Zmieniłam cukier na ksylitol w proporcji 3/4 szklanki ksylitolu i 1/4 szklanki cukru i było pycha i wyrosło tak samo jak na cukrze :)

  3. mam piekarnik z termoobiegiem to moze piec 170C?

    1. aneta Autor says:

      ten przepis pieczemy bez termoobiegu

  4. Dziś zrobiłam super przepis szybko i pysznie ciasto wyszło mięciutkie robiłam z brzoskwiniami zapisuję ten przepis na stałe do zeszyciku pozdrawiam ????

  5. Agnieszka says:

    Wlasnie wyszło z piekarnika. Pyszności ????

  6. Czy można dodać roztopione masło zamiast oleju ?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  7. To ja poproszę o podpowiedź :) patyczek był suchy po 50 minutach, jednak wyszedł zakalec :( Dodałam surowe jabłka w plastrach plus parę rozmrożonych pokrojonych truskawek. Czy trzeba powoli wyjmować z piekarnika, powoli studzić? Może trzeba wyjąć je dość szybko z formy? Niestety studziłam w formie, pomyślałam że może to to? Pomocy bo jest pyszne! :)

    1. Jeszcze dodam że mieszałam łyżką a na koniec chwilę tylko mikserem na najniższych obrotach (wydawało mi się że łyżką nie za dobrze się połączyło). Ciasto było gęste, oblepiało się nawet na mieszadle od miksera tak że się na nie „wspinało” – czy takie powinno być? :)

    2. aneta Autor says:

      Tak :)

    3. Nie można go mieszać mikserem, wtedy jest zawsze zakalec.

    4. aneta Autor says:

      Bardziej chodzi o ciasto może za długo było mieszane.

  8. Jeszcze gorące????

  9. Proste i szybkie ciasto właśnie się upieklo ????

  10. Może być śmietana zamiast jogurtu ?

    1. Ilovebake says:

      Tak :)

  11. Świetny przepis! Robiłam już 2 razy – raz z bardziej gęstym jogurtem i truskawkami a drugi z rzadszym i czereśniami. Za pierwszym razem truskawki ułożyłam zbyt blisko, ale nie było zakalca. Za drugim razem jedno jajko nie miało żółtka, jogurt okazał się rzadki jak woda a czereśnie opadły na dno (dodałam nieco mniej oleju u odrobinę więcej mąki). Skreśliłam to ciasto. Mimo to, po upieczeniu było równie pyszne co pierwsze i bez zakalca! Polecam wypiekać póki nie będzie na prawdę brązowe (przynajmniej gdy używamy ciężkich owoców tj. truskawki, gdyż środek może delikatnie nie wyrosnąć). Generalnie robi się tak mega szybko to ciasto! Polecam użyć mniejszej foremki aby było wyższe + obowiązkowo przygotować pokrojone owoce przed mieszaniem ciasta. Polane syropem klonowym ładnie go wsiąka i nie ma problemu z zabraniem go w pudełeczku na piknik czy do znajomych. Generalnie trafia do przepiśnika! <3

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję za komentarz :)

  12. czy może być olej kokosowy?

    1. Ilovebake says:

      Hej, raczej nie zmieniałabym na olej kokosowymi :)

  13. Wow! Wspaniale i proste ciasto! Miałam duża blaszkę i musiałam powiększyć ilość składników X1,5 i było warto ;-) Na truskawki trzeba jeszcze trochę poczekać, więc u mnie pojawiły się gruszki i żurawina, dodałam też sporą łyżkę cynamonu. Palce lizać! Napewno bede do tego przepisu wracac. Dzięki!

  14. Jednym slowem pycha. Ja oprócz soku z cytryny dodałam do ciasta także odrobinę cynamonu, skórke z 1 cytryny i 1opakowanie cukru waniliowego. Jako owoce maliny. Pychotka????

    1. Z malinami pewnie było jeszcze lepsze niż z truskawkami i ten cytrynowy posmak :)

  15. agatka140 says:

    czy można w tortownicy pięć je?

    1. Ilovebake says:

      Tak, najlepiej takiej 27 cm lub zmniejsz składniki o 1/3 :)

  16. Właśnie włożyłam do piekarnika :D proszę o trzymaniu kciuków żeby nie było zakalca. żeby jeszcze mniej mieszać najpierw połączyłam mokre składniki osobno i suche i potem jedne dodałam do drugich ( jak przy muffinach). zobaczymy czy to dobry sposób :D

  17. Anabel P. says:

    Czy olej może być ryżowy?

  18. Zofia W. says:

    A dlaczego tak nierówno sie piecze ? Przed włożeniem do piekarnika było wygladzone. zostało jeszcze 15min.
    https://uploads.disquscdn.com/images/2ba96fb9fcd90c8c3a209224594570ebb7644c0c819cedde2617de3f624283ee.jpg

    1. Ilovebake says:

      Powinno się jeszcze wyrównać, czasami zależy od wymieszania składników lub piekarnika.

  19. Zofia W. says:

    z termoobiegiem piec?

    1. Ilovebake says:

      Bez termoobiegu.

  20. Czy jogurt naturalny też ma być w temp pokojowej? ile czasu przed pieczeniem powinien być wyciągnięty?

    1. Koniecznie w temp. pokojowej. W zależności od temp. na zewnątrz im cieplej tym jogurt szybciej uzyska optymalną temperaturę. Na pewno potrzebuje kilku godzin.

  21. Robiłam wczoraj i jestem zachwycona… cudowne, szybkie i pyszne. Wszystko wrzuciłam do miski i wymieszałam widelcem. Powstało ciacho z jagodami i z czekoladą (dla tych co na bakier z owocami ;) ).. Robiłam z 4 jajek, więc reszta składników nie była perfekcyjnie odmierzona, a i tak wyszło i pięknie urosło… od siebie dodałam jedynie 1/3 łyżeczki sody.

    1. Ilovebake says:

      Perfekcyjne :)

    2. Dziękuję za przepis i już się czaję na kilka innych :) Pozdrawiam :)

  22. Jakiej marki najlepszy będzie jogurt naturalny wykorzystany do tego ciasta?jajka oczywiście całe dodajemy?

    1. Ilovebake says:

      Ja użyłam jogurtu augustowskiego, ale może być dowolny jogurt naturalny :)

  23. Właśnie piekę. Ciekawe czy wyjdzie :-D

  24. Mam pytanie, czy można to ciasto zrobić z mrożonymi truskawkami, nie będzie zakalca?

    1. Ilovebake says:

      Nie powinno :)

    2. W przypadku mrożonych truskawek ,wcześniej je rozmrozić?

    3. Ilovebake says:

      Nie rozmrazaj tylko ukladaj zamrozone :)

  25. Polecam ciacho :) nie ma zakalca jupi !! Tak jak w opisie bardzo krotko mieszalam i przykrylam folia aluminiowa podczas pieczenia (60min)

  26. Agnieszka says:

    Piekłam już z tego przepisu kilka razy, dodawałam różne jogurty, a dzis pomieszałam jogurt z serkiem mascarpone i też wyszło idealne.Czas pieczenia zawsze 50 minut. Wcześniej zamiast truskawek dodałam brzoskwinie a do ciasta olejek pomarańczowy. Polecam przepis ;-)

  27. Mam i ja :) Jest pysznie :)

  28. Cudownie puchate! uwielbiam takie ciasta, szczególnie z truskawkami :)

  29. Bylo pyszne i rewelacyjne wystarczy zrobic zgodnie z przepisem pozdrawiam

  30. Zrobiłam to ciasto po razu drugi pomimo pierwszej nie udanej próby i tym razem wszystko pięknie wyrosło bez zakalca :) :) Wina leżała po mojej stronie, nie potrzebnie wrzuciłam wszystko do thermomika i za długo mieszałam!! Ale za drugim podejściem składniki połączyłam mieszając widelcem :) Ciasto pięknie wyrosło :) Ale brakuje mi tu jednak jakiejś nutki smakowej, może starta skórka z cytryny lub cukier waniliowy :) Pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      faktycznie mozna dać cukier waniliowy ale sok z cytryny tez nadaje fajnego posmaku :)

    2. Ilovebake says:

      bardzo apetyczne wyszło :)

  31. Czy ciasto należy piec w temp 180’C z termoobiegiem? i Czy można upiec w tortownicy??

    1. Ilovebake says:

      Bez termoobiegu jesli chcesz piec w tortownicy to w takiej o sr. 26 cm. Czas pieczenia moze sie wydluzyc jesli bedzie za moco sie przypiekac z gory zakryj je folia aluminiowa. Pozdrawiam

  32. Dziś kolejna próba. Tym razem od początku w 180 C ale nadal dłużej w piekarniku, aniżeli podaje przepis. Zeszło mi się 1,5h. Pomimo to ciasto pycha:))

  33. miałam taką ochotę na to ciasto, bo uwielbiam tego typu ciasta :) ale niestety wyszedł mi mega zakalec :( ehhhh… ale nie zamierzam się poddać jutro kolejna próba :)

  34. Ja też piekę już 1.5 godziny i ciasto nadal mokre w środku… Na pewno wreszcie dojdzie, tylko truskawki u góry są już prawie czarne :(

    1. Ilovebake says:

      hmm sprawdze jeszcze przepis ale u mnie doszlo w ciagu 50 min, zaslon koniecznie wierzch ciasta wtedy sie nie przypali :) mimo wszystko licze ze bedzie smakowac

    2. W środku jest smaczne, brzegi zupełnie przypalone. Jutro druga próba, ułożę na innej blasze :) Powiedz czym zakrywać wierzch?

    3. Ilovebake says:

      Zwiększ ilośc mąki do 500 to powinno skrócić czas pieczenia i dodatkowo jak zacznie sie rumienić za mocno wierzch ciasta zakryj folia aluminiowa :)

  35. Karolina W. says:

    Zrobiłam wczoraj bo zakochałam się w zdjęciach :)
    Do dziś został jeden kawałeczek…

  36. Delicious T. says:

    bosko wygląda :) ostatnio piekłam od ciebie rożki drożdżowe z rabarbarem….musiałam znacznie skrócić czas pieczenia ale są przepyszne…już trzykrotnie wróciłam do przepisu. Dzieci tylko o nie proszą :)

  37. Bardzo spodobał mi się ten przepis. Jestem właśnie w trakcie jego pieczenia i porażka!!!Ciasto siedzi w piekarniku już blisko 1,5 godz i ciągle jest surowe. To nie wina piekarnika, jest nowy i działa bez zarzutu. Ja też w sumie już nie jedno ciasto piekłam i jakieś pojecie mam w tym temacie.Co zatem poszło nie tak???Jedyne moje podejrzenie pada na jajka. Zamiast 3 dużych dałam 4 małe.Czy to może być przyczyna??

    1. Ilovebake says:

      Możliwe ze przesadziłaś z jajkami. A jaka była konsystencja ciasta surowego? ja piekłam niecałą godzinę i w zupełności wystarczyło, a nawet sie zarumienilo z góry.

    2. Uratowane!!!! :))) Było dosyć gęste więc chyba to ok. Piekło się 1h i 45min. i nie obyło się bez podkręcenia temperatury do 180 C. Właśnie się nim delektuje. Nie jest za słodkie, delikatne i wilgotne ciasto:)) Pycha:)

    3. Ilovebake says:

      juz myslalam ze bede piekla drugi raz zeby upewnic sie co do przepisu :) bardzo sie ciesze ze smakuje szkoda ze nie dalas fotki :) pozdrawiam

    4. To co zrobię następnym razem to od razu ustawię 180 C, bo gdy teraz tak zrobiłam ciasto o wiele szybciej zaczęło się piec i rumienić, polecam je wszystkim ale koniecznie z zachowaniem zasady suchego patyczka:)) Co do fotki to może zaraz coś wykombinuje, póki ciasto jeszcze jest;))

    5. Ilovebake says:

      :) czekam

    6. U mnie też zakalec! Dałam jogurt typu greckiego, może za gęste to ciasto..?

    7. Ilovebake says:

      U większości nie było zakalca tylko czas pieczenia się wydłużył ale faktycznie niepotrzebnie dalas jogurt grecki ciasto i tak jest geste na zwykłym jogurcie i pewnie to zaważyło ze nie udało się. Może sproboj następnym razem na zwykłym Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij