Znajdź swój przepis

Muffinki z nutellą

6 lipca, 2012

Czy ktoś nie lubi Nutelli? Zadaję sobie te pytanie, ale chyba większość zgodzi się ze mną, że jest to wyjątkowo dobry krem, który możemy kupić gotowy w sklepie. Muffinki z nutellą są bardzo delikatne, lekko chrupiące na górze z czekoladowym wnętrzem.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki masła, miękkiego ( ok. 2 łyżek )
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki mleka
  • 12 łyżeczek nutelli ( jedna na każdą babeczkę )

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. W kolejnej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera dodajemy powoli suche składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i posypujemy cukrem lub kaszką manną. Wypełniamy do ¾ wysokości ciastem. Na wierzch każdej porcji nakładamy łyżeczkę nutelli i wykałaczką lub nożykiem robimy zawijasy. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min. do suchego patyczka. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wyszły przepyszne!!!!
    Szczerze polecam. Ja dodałam 2 łyżki kakao i polewę czekoladową na wierzch i wyszły super czekoladowe!!! Polecam!!!

  2. Hej,
    Może to bez związku ale czy można u was znaleźć przepis na polewę czekoladową? Czy te babeczki będą dobrze smakować z dodatkową polewą na wierzchu?

    1. Polewę lubię wykonywać z 100 ml śmietanki 30% i 100 g gorzkiej czekolady :) Tak, możesz polać wierzch babeczek :)

  3. smaczne i dobre ale kto robi mufinki bez mleka to średnie pozdrawiam ……. Dariusz Szpakowski komentator piłki nożnej :)

  4. Hania K. says:

    Ciężko mi było określić ile to jest „2 łyżki masła”… roztopionego to bym wiedziała :) ale tak to zrobiłam bardzo „na oko” i wydaje mi się, że to ok. 1/3 – 1/4 kostki… Jak myślicie? Zamiast ekstraktu waniliowego, którego nie mam, dałam ziarenka wanilii i bardzo mocno ją czuć. Ogólnie jak to mówią szczerbaci tancerze: passo doble! ;)

    1. Ilovebake says:

      2 lyzki masla to okolo 28 gram:-) super wyszly i mam nadzieje, smakowaly

  5. czy musi być ekstrakt z wanilii ?

    1. Nie koniecznie. Może być np. esencja waniliowa albo zupełnie odpuść ten składnik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij