Spód do mazurka wykonuje się z ciasta kruchego i trzeba przestrzegać kilku prostych zasad, aby wyszedł kruchy i delikatny. Od kiedy zaczęłam eksperymentować z mazurkami zawsze miałam problem z dobrym ciastem na spód. Czasami było za suche, a czasami wprost przeciwnie za wilgotne. W tym poście znajdziesz nie tylko przepis na mój ulubiony spód do mazura, ale zobaczysz jak wykonuje je krok po kroku.
W ciastach kruchych najważniejsze jest, aby nie doprowadzić do ogrzania ciasta. Utrzymujmy je jak najdłużej w niskiej temp. Nie wolno dopuścić do tego, aby masło zaczęło być ciepłe. Spód nie wyjdzie wtedy kruchy, a ciasto będzie twarde, lekko gumowe. Możemy używać np. stolnicy lub deski, która leżała w lodówce, dodawać lodowatą wodę lub schładzać dłonie w lodzie.
Najlepszym sposobem na uniknięcie ogrzania ciasta jest używanie np. malaksera. Wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż do momentu, w którym składniki będą tworzyły coś na kształt kruszonki. Wyjmujemy z malaksera chwilę wyrabiamy dłońmi i zawijamy ciasto w folię i ochładzamy. To jeden z najprostszych sposób.
Uwaga: bardzo ważne jest, aby do ciasta na spód do mazura używać masła, a nie margaryny. Jeśli musisz użyć margaryny, wtedy wodę zastąp zimną kwaśną śmietaną 18%.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na mazurki wielkanocne.
REKLAMA:
SPÓD DO MAZURKA
ILOŚĆ: 2 mniejsze lub 1 duży
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 225 g masła, zimnego
- 4 łyżki wody, zimnej
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz cukier. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Za pomocą widelca lub siekaczki do ciasta kruchego zaczynamy chwilę rozdrabniać ciasto. Następnie wlewamy zimną wodę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Innym sposobem jest wrzucenie wszystkich składników do malaksera i miksowanie do uzyskania grudkowej konsystencji. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Ciasto przed schłodzeniem może być lekko rozwarstwione, po leżakowaniu w lodówce będzie lepiej połączone i bardziej wilgotne. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy między np. dwa arkusze folii lub papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy na wymiary formy. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min do lekkiego zarumienienia. Spód do mazurka można owinąć folią i zamrozić, w dniu kiedy chcemy go wypełnić wyciągamy z zamrażarki. Zostawiamy na kilka godzin do rozmrożenia i wtedy odwijamy z folii.
Dziś zabieram się za robienie spodu mazurka „przepis na spod mazurka”. W składnikach nie ma ani jajka, ani żółtka. W innym miejscu pisze Pani, że żółtko jest konieczne. Czy mam dodać żółtko, czy nie?
Bardzo pilne!
Serdecznie pozdrawiam Swątecznie!
w tym przepisie nie dodajemy :)
Spod wyszedl rewelacyjny, bardzo kruchy, rozplywal sie w ustach. Dalam na niego konfiture malinowa, marcepan i czekolade. Nastepnym razem dodam tylko pol lyzeczki soli. Jak na moj gust byla za bardzo wyczuwalna. Poza tym super, dziekuje.
Jeśli chciałabym zamrozić to surowy czy upieczony??
A co dalej? Spód już mamy ale co na wierzch tego mazurka?
w poście masz link do przepisów na mazurki i możesz wypełnić jednym z nich :)