Kostka czekoladowa to ciasto na puszystym biszkopcie kakaowym z warstwą dżemu porzeczkowego oraz kremem mocno czekoladowym i śmietankowym na wierzchu oprószonym kakao.
Biszkopt kakaowy można nasączyć mocnym naparem z herbaty, kawy lub wody z odrobiną likieru czekoladowego.
Dżem porzeczkowy możesz zastąpić dżemem wiśniowym lub powidłami śliwkowymi, aby ciasto miało nutkę świąteczną.
Kostka czekoladowa to kawałek przepysznego ciasta z dużą ilością czekolady. Niesamowicie kremowe, delikatne a zarazem treściwe ciasto. Świetnie nadaje się na uroczystości, urodziny lub święta.
Tutaj znajdziesz moje inne przepisy na ciasta czekoladowe.
REKLAMA:
KOSTKA CZEKOLADOWA
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
KREM ŚMIETANKOWY
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
- 2 – 3 łyżki kakao
- kilka suszonych śliwek do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Śmietankę na krem czekoladowy podgrzewamy w rondelku. Dodajemy gorzką czekoladę oraz przesiany cukier puder. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, następnie owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Cały czas miksując dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku małych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175C przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrajamy na dwie części. Jedną umieszczamy w formie i smarujemy dżemem porzeczkowym.
Do kremu czekoladowego dodajemy mascarpone i miksujemy, aż powstanie gęsty i puszysty krem. Wykładamy na biszkopt z dżemem i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy równomiernie na wierzch biszkoptu. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy wierzch kakao i dekorujemy suszonymi śliwkami.
Zrobiłam, bardzo fajne ciasto ;)