Znajdź swój przepis

Bułeczki z czekoladą

10 listopada, 2022

Bułeczki z czekoladą są mięciutkie i puszyste z mnóstwem nadzienia w środku. Bułeczki możesz nadziewać czekoladą, kremem, dżemem lub owocami.

Ciasto drożdżowe z tego przepisu bardzo ładnie daje się formować i tworzyć okrągłe bułeczki. Wykonałam 10 dużych bułeczek drożdżowych, ale możesz przygotować mniejsze w ilości ok. 14 sztuk.

Bułeczki z czekoladą są przepyszne i najlepiej smakują zaraz po upieczeniu lekko wystudzone. Niesamowicie pulchne, rumiane i wilgotne. Moje bułeczki są przygotowane z kremem nutella w środku.

Jeśli używasz drożdży świeżych wcześniej wykonujemy rozczyn z ciepłego mleka, łyżeczki cukru i mąki. Dodajemy drożdże i lekko mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 15 minut. Drożdże powinny potroić swoją objętość. Nie używaj drożdży do ciasta które, nie wyrosły.

Bułeczki drożdżowe możesz oprószyć cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub lukrem. Najbardziej smakują mi bez żadnych dodatków.

Zerknij na moje inne przepisy na pyszne bułeczki drożdżowe.

BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 bułeczek

  • 450 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 200 g gorzkiej czekolady lub kremu czekoladowego
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej rozczyn), cukier, cukier waniliowy, sól, jajka oraz wlewamy mleko. Mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwila roztopione masło. Wyrobione ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do miski i owijamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy ciasto i dzielimy na 10 części (jeśli mają być mniejsze można podzielić na 14 szt). Formujemy z nich kuleczki, lekko rozpłaszczamy i nakładamy po łyżeczce kremu lub 2 kawałki czekolady. Zlepiamy ciasto formując bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu w sporych odstępach od siebie. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką lub folią i smarujemy wierzch jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut na złoty kolor.

bułeczki drożdżowe z czekoladą
bułeczki drożdżowe z czekoladą

Dołącz do dyskusji

  1. Bułeczki wyszły idealne ☺️ przepis zostaje ze mną 😘 dziękuję

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x