Sernik kawowy z bezą i kremem, czyli kilka przepysznych warstw w jednym cieście. Sernik łączy intensywny smak kawy ze słodką bezą i kremem budyniowym. Wierzch jest udekorowany płatkami mlecznej czekolady. Rewelacja.
Masę serową wykonujemy bardzo prosto, wystarczy zmiksować składniki i wylać na herbatniki. Jeśli wolisz spód możesz zamienić na ciasto kruche. Przed wylaniem masy serowej należy je podpiec na lekko złoty kolor. Bez podpieczenia mogłoby być zakalcowe.
Uwielbiam dodawać spód z herbatników, ponieważ jest bardzo szybki i smaczny.
Upieczony sernik oprószamy kawą rozpuszczalną, dzięki czemu uzyskujemy mocno intensywny smak, który dominuje w cieście.
Beza z kokosem fajnie kontrastuje z kawą i sprawia, że deser jest słodziutki i ma fajny aromat kokosowy.
Krem budyniowy to trzecia warstwa, którą nakładamy na bezę. Fajnie współgra z wszystkimi warstwami i dodatkowo ją wzbogaca. Natomiast płatki mlecznej czekolady cudownie komponują się z kawą i nadają słodyczy. Jeśli nie masz dostępu do takich płatków zetrzyj czekoladę lub po prostu polej wierzch ciasta.
Całość tworzy efektowny sernik kawowy, który idealnie pasuje na uroczystości, spotkania rodzinne lub imprezy.
Przepis stworzony dla osób, które uwielbiają desery kawowe i niezbyt słodkie ciasta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK KAWOWY Z BEZĄ I KREMEM
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka mąki tortowej
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ BEZĘ:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- herbatniki
- płatki czekoladowe lub starta czekolada
- 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, proszek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego herbatniki.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Twaróg chwilę miksujemy następnie dodajemy cukier, jajka, żółtka, mleko, olej oraz przesiany budyń oraz mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na spód z herbatników. Pieczemy w temp. 150 C przez około 1 godzinę.
Pod koniec pieczenia zaczynamy przygotowywać bezę. Białka w temp. pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec powoli wsypujemy cukier i miksujemy, aż masa będzie sztywna i gęsta. Na koniec dodajemy sok z cytryny, mąkę oraz kokos i jeszcze chwilę miksujemy.
Sernik wyciągamy z piekarnika i oprószamy kawą rozpuszczalną. Następnie delikatnie wykładamy bezę i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 120 C przez około godzinę. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia razem z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy razem z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną i pszenną. Cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie owijamy folią spożywczą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temp. pokojowej miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń, aż do wykorzystania całego. Gotowy krem wykładamy na wierzch bezy. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem obsypujemy czekoladą w płatkach lub tartą.
Czy wiórki kokosowe są obowiązkowe w bezie?
Nie :)
Bezę pieczemy oddzielnie czy razem z warstwą serową?
Bezę wykładamy po około godzinie pieczenia sernika na wierzch.
cudowny:) przepis zapisuję i zrobię na pewno!pozdrawiam
Dzięki :)