Sernik kawowy z bezą i kremem, czyli kilka przepysznych warstw w jednym cieście. Sernik łączy intensywny smak kawy ze słodką bezą i kremem budyniowym. Wierzch jest udekorowany płatkami mlecznej czekolady. Rewelacja.
Masę serową wykonujemy bardzo prosto, wystarczy zmiksować składniki i wylać na herbatniki. Jeśli wolisz spód możesz zamienić na ciasto kruche. Przed wylaniem masy serowej należy je podpiec na lekko złoty kolor. Bez podpieczenia mogłoby być zakalcowe.
Uwielbiam dodawać spód z herbatników, ponieważ jest bardzo szybki i smaczny.
Upieczony sernik oprószamy kawą rozpuszczalną, dzięki czemu uzyskujemy mocno intensywny smak, który dominuje w cieście.
Beza z kokosem fajnie kontrastuje z kawą i sprawia, że deser jest słodziutki i ma fajny aromat kokosowy.
Krem budyniowy to trzecia warstwa, którą nakładamy na bezę. Fajnie współgra z wszystkimi warstwami i dodatkowo ją wzbogaca. Natomiast płatki mlecznej czekolady cudownie komponują się z kawą i nadają słodyczy. Jeśli nie masz dostępu do takich płatków zetrzyj czekoladę lub po prostu polej wierzch ciasta.
Całość tworzy efektowny sernik kawowy, który idealnie pasuje na uroczystości, spotkania rodzinne lub imprezy.
Przepis stworzony dla osób, które uwielbiają desery kawowe i niezbyt słodkie ciasta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK KAWOWY Z BEZĄ I KREMEM
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka mąki tortowej
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ BEZĘ:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- herbatniki
- płatki czekoladowe lub starta czekolada
- 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, proszek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wymiarach
24×24
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Układamy
jeden
obok
drugiego
herbatniki.
Wszystkie
składniki
na
masę
serową
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Twaróg
chwilę
miksujemy
następnie
dodajemy
cukier,
jajka,
żółtka,
mleko,
olej
oraz
przesiany
budyń
oraz
mąkę.
Miksujemy
tylko
do
połączenia
składników.
Gotową
masę
wylewamy
na
spód
z
herbatników.
Pieczemy
w
temp.
150
C
przez
około
1
godzinę.
Pod
koniec
pieczenia
zaczynamy
przygotowywać
bezę.
Białka
w
temp.
pokojowej
ubijamy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
powoli
wsypujemy
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
sztywna
i
gęsta.
Na
koniec
dodajemy
sok
z
cytryny,
mąkę
oraz
kokos
i
jeszcze
chwilę
miksujemy.
Sernik
wyciągamy
z
piekarnika
i
oprószamy
kawą
rozpuszczalną.
Następnie
delikatnie
wykładamy
bezę
i
wyrównujemy.
Pieczemy
w
temp.
120
C
przez
około
godzinę.
Po
upieczeniu
wyciągamy
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Połowę
mleka
doprowadzamy
do
wrzenia
razem
z
cukrami.
Pozostałe
mleko
mieszamy
razem
z
żółtkami
oraz
mąką
ziemniaczaną
i
pszenną.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
do
gorącego
mleka.
Gotujemy,
aż
masa
zgęstnieje.
Następnie
owijamy
folią
spożywczą
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Masło
w
temp.
pokojowej
miksujemy
przez
chwilę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń,
aż
do
wykorzystania
całego.
Gotowy
krem
wykładamy
na
wierzch
bezy.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
całą
noc
do
lodówki.
Przed
podaniem
obsypujemy
czekoladą
w
płatkach
lub
tartą.
Komentarze
Bezę pieczemy oddzielnie czy razem z warstwą serową?
Bezę wykładamy po około godzinie pieczenia sernika na wierzch.
cudowny:) przepis zapisuję i zrobię na pewno!pozdrawiam
Dzięki