Ciasto kostka cappuccino to jedno z lepszych przepisów na przekładańca jakie znam. Pyszny krem cappuccino, kokosowa beza oraz puszysty kakaowy biszkopt. Ciasto jest niezwykle delikatne w konsystencji, ale z drugiej strony o dosyć wyrazistych smakach. Nie jest trudne, aczkolwiek wymaga trochę czasu na przygotowanie.
Biszkopt jest leciutki, puszysty o kakaowym smaku. Pieczemy go w kwadratowej blaszce lub jak wolisz w tortownicy. Dzielimy na dwie części i nasączamy ponczem o smaku kawy przez co nie jest suchy.
Krem jest na bazie kremówki z dodatkiem cappuccino. Leciutki, delikatny i szybki w przygotowaniu. Ja dodałam cappuccino o smaku czekoladowym , ale możesz użyć np. smaku orzechowego lub innego ulubionego.
Beza o smaku kokosowym jest słodkim dopełnieniem całego ciasta. Beza po upieczeniu w środku jest piankowa i leciutka.
Kostka cappuccino to bogate w smaku ciasto o niezwykle pysznych warstwach. Idealne dla osób, które uwielbiają lekko kawowe ciasta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
KOSTKA CAPPUCCINO
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ KOKOSOWĄ:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek cappuccino (proszek) np. czekoladowe
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki likieru Amaretto (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąki razem z kakao przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki mieszamy suche składniki w kilku porcjach. Mieszamy bardzo delikatnie, aby nie naruszyć piany zbyt mocno. Formę o wym. 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy gotowe ciasto i wierzch lekko wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na zabezpieczoną podłogę lub blat kuchenny z wysokości około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie.
Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na pół.
Białka w temp. pokojowej ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, przesianą mąkę oraz wiórki. Krótko miksujemy i wykładamy do formy o podobnych wymiarach co biszkopt. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C i od razu po włożeniu bezy zmniejszamy do 130 C. Pieczemy przez około godzinę. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cappuccino. Na koniec dodajemy żelatynę i chwilę miksujemy.
Jeden blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu (wszystkie składniki wymieszane razem). Wykładamy 1/3 kremu cappuccino, nakładamy bezę oraz drugą część kremu. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy i wykładamy ostatnią część kremu. Wkładamy do lodówki na całą noc. Na godzinę przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Zostawiamy na około 15 min do stężenia.
Fantastyczny przepis. Ciacho jest przepyszne, lekkie i kawowe. Uwielbiam przepisy od Pani. Pozdrawiam ????????❤
Witam, proszę o pomoc i radę. Kostka cappuccino jest pyszna. Popełniłam jednak jakiś błąd robiąc krem – po wlaniu żelatyny część kremu była luźna, a w części związała się w takie grudy duże. Nie wiem czy źle wymieszałam czy może powinnam ją lać powoli i mieszać od razu. Dodam, że musiałam pogrzać żelatynę w kąpieli wodnej ponieważ ścięła się zanim ubiłam śmietanę i może to miało wpływ. Pozdrawiam
Prawdopodobnie temp. żelatyny i kremówki była inna i dlatego Ci się ścięła. Kremówka powinna być zimna, natomiast żelatyna płynna, ale nie ciepła. Zawsze dodajemy miksując i powoli wlewając całość.
Dziekuję bardzo, będę probowała dalej bo ciasto jest pyszne (mimo moich niedoróbek technicznych :) pozdrawiam
:) dzięki
W drugim podejściu krem się udał – uwzględniłam wszytkie sugestie ???? Ciasto zachwyca wszystkich domowników. Pozdrawiam
Super :)
Czym można zastąpić wiórki kokosowe? Ciasto wygląda cudownie, chciałabym je zrobić prawie natychmiast, ale mama nie lubi niczego, co smakuje kokosem… :(
Możesz zastąpić np. drobno zmielonymi płatkami migdałowymi lub upiecz samą beze :)