Lekkie ciasto jogurtowe z galaretą i truskawkami bez pieczenia. Wykonasz je błyskawicznie, a samo ciasto jest doskonałe na letnie spotkania.
Ciasto wykonujemy na zwykłym jogurcie naturalnym i nieco nadajemy mu puszystości dzięki ubitej kremówce. Na wierzchu układamy plasterki świeżych truskawek i przykrywamy galaretką truskawkowa.
Przepis jest bardzo prosty i nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania.
Najlepiej jeśli wykonasz je dzień przed jedzeniem i potrzymasz przez noc w lodówce. Ciasto dobrze się ustabilizuje, a herbatniki będą miały czas zmięknąć. Jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy dać mu 2-3 godziny w lodówce i będzie równie dobre.
Ciasto jogurtowe z galaretką i truskawkowe to nieco mniej kaloryczny deser od sernika na zimno, który uwielbiamy. Idealny deser na lato, kiedy upały sprawiają, że pieczenie nie sprawia przyjemności. Prosto z lodówki fajnie orzeźwia, a w sezonie na truskawki przepis będzie doskonały.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO JOGURTOWE Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 x 350 g jogurt naturalny
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 18 g żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml gorącej wody
- ok. 300 g truskawek
- ok. 400 g herbatników maślanych
Jogurty wyjmujemy 1-2 godziny przez wykonaniem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia lekkiego stężenia.
Jogurt miksujemy z przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszając łączymy z jogurtem.
Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Wykładamy połowę masy jogurtowej i układamy na wierzchu kolejną warstwę herbatników. Wykładamy drugą część masy jogurtowej i wkładamy na chwilę do lodówki. Na lekko stężałą masę wykładamy plasterki truskawek. Ponownie wkładamy do lodówki na około 30 min, następnie wykładamy tężejącą galaretką i ponownie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny lub całą noc.
Jakich używa Pani jogurtów naturalnych?
Czesto augustowski
Soczysta czerwień i jeszcze bielsza biel, cudowne ciacho -:)