Znajdź swój przepis

Szybkie ciasto z jabłkami

12 września, 2023

Szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką oraz lukrem bez użycia miksera. Bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje. Ciasto jest z dodatkiem jogurtu i oleju.

Ciasto jest wilgotne, puszyste i delikatne z zatopionymi kawałeczkami jabłek w cynamonie. Wierzch to chrupiąca kruszonka z odrobiną nutki cynamonu.

Ciasto cudownie pachnie podczas pieczenia, cały dom wypleniony jest korzennym zapachem w połączeniu z pieczonymi jabłkami.

Jabłka też możesz wcześniej poddusić w rondelku z odrobiną masła, cukru i cynamonu.

Idealne ciasto jesienne do kubka herbaty lub kawy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ

PLACKI Z JABŁKAMI

SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA

szybkie-ciasto-z-jabłkami

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 150 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

KRUSZONKA

  • 40 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 25 g zimnego masła

LUKIER

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 10 x 20 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy masło i rozdrabniamy dłońmi, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i oprószamy cynamonem.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z jogurtem, olejem i cukrem. Następnie wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem, sodą i cynamonem wprost do miski. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia.
Wykładamy ciasto do formy, układamy jabłka lekko wciskając do środka i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu wierzch ciasta oblewamy lukrem.

szybkie-ciasto-z-jabłkami
szybkie-ciasto-z-jabłkami
ciasto-z-jabłkami

Dołącz do dyskusji

  1. rabarbarowa says:

    Zrobiłam ze śliwkami (z kardamonem), bez kruszonki. Wyszło bardzo smaczne ciasto! Zresztą jak wszystkie stąd- następnym razem szarpnę się na wersję full :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x