Szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką oraz lukrem bez użycia miksera. Bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje. Ciasto jest z dodatkiem jogurtu i oleju.
Ciasto jest wilgotne, puszyste i delikatne z zatopionymi kawałeczkami jabłek w cynamonie. Wierzch to chrupiąca kruszonka z odrobiną nutki cynamonu.
Ciasto cudownie pachnie podczas pieczenia, cały dom wypleniony jest korzennym zapachem w połączeniu z pieczonymi jabłkami.
Jabłka też możesz wcześniej poddusić w rondelku z odrobiną masła, cukru i cynamonu.
Idealne ciasto jesienne do kubka herbaty lub kawy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ
SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 150 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 150 ml oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
KRUSZONKA
- 40 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 25 g zimnego masła
LUKIER
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 10 x 20 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy masło i rozdrabniamy dłońmi, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i oprószamy cynamonem.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z jogurtem, olejem i cukrem. Następnie wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem, sodą i cynamonem wprost do miski. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia.
Wykładamy ciasto do formy, układamy jabłka lekko wciskając do środka i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu wierzch ciasta oblewamy lukrem.
Zrobiłam ze śliwkami (z kardamonem), bez kruszonki. Wyszło bardzo smaczne ciasto! Zresztą jak wszystkie stąd- następnym razem szarpnę się na wersję full :)
Dziękuję :)