Sałatka z kalafiorem i jajkiem, kukurydza oraz pomidorkami. Zdrowa, prosta sałatka idealna na szybki obiad.
Kalafior do sałatki może być świeży lub mrożony. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki warto dodać ogórek kiszony lub plasterki czerwonej cebuli.
Sałatka będzie idealna do mięsa, grilla lub na kolację. Przepyszna latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
ZUPA KALAFIORA Z SERKIEM TOPIONYM
SAŁATKA Z KALAFIOREM I JAJKIEM
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior
- 4 jajka
- garść pomidorków koktajlowych
- 5 – 6 rzodkiewek
- 1 mała puszka kukurydzy
SOS
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól oraz pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
DODATKOWO
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo ok. 10 minut. Następnie studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy na duży talerz lub do salaterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do warzyw.
Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, cukier, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i wylewamy na warzywa. Wierzch obsypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.