Delikatna i lekka zupa krem z kalafiora, którą wykonasz w 30 minut. W sezonie na kalafior idealna na pyszny i zdrowy obiad.
Zupa krem z kalafiora to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, która zajmie Ci kilka chwil. Możesz ją podawać ze świeżym pieczywem lub wykonać grzanki czosnkowe lub zapieczone z serem na wierzchu.
Mleko oraz śmietankę krowie możesz zastąpić mlekiem sojowym. Zamiennie możesz zamiast śmietanki dodać serek topiony śmietankowy.
Zupa krem z kalafiora przepysznie smakuje ze świeżo posiekanymi ziołami np. koperkiem lub szczypiorkiem. Ja podałam w wersji z ciecierzycą oraz pestakmi słonecznika. Ciecierzycę możesz wcześniej podpiec w piekarniku wtedy będzie fajnie chrupała.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
ZUPA KREM Z KALAFIORA
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior (ok. 1 kg)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki do zup 12%
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do garnka na rozgrzane masło. Podsmażamy ok. 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki oraz kalafior i jeszcze chwilkę podsmażamy cały czas mieszając. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw ok. 15 – 20 minut. Na koniec wlewamy mleko oraz śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem (można przelać przez sitko). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem, grzankami, groszkiem ptysiowym lub posiekanymi świeżymi ziołami. U mnie dekoracja z ciecierzycy i słonecznika.