Pyszne i szybkie curry z ciecierzycy gotowe w 30 minut. Zdrowy obiad bez mięsa podawany z ryżem lub kaszą.
Curry z ciecierzycy w pysznym pomidorowym sosie z dodatkiem śmietanki lub mleczka kokosowego.
Super smaczny obiad, który wykonasz na ciecierzycy z zalewy. Jeśli masz ciecierzycą suchą, wystarczy dzień wcześniej zalać wodą i następnego dnia gotować około 1,5 godziny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
REKLAMA:
SZYBKIE CURRY Z CIECIERZYCY
SKŁADNIKI:
- 2 słoiki ugotowanej ciecierzycy (ok. 800 g)
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych (w sezonie 2 duże pomidory bez skórki)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietanki 18% do sosów lub mleka kokosowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy na rozgrzaną patelnie z 2 – 3 łyżkami oleju. Podsmażamy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy przyprawy i chwilkę podsmażamy razem. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ciecierzycę razem z płynem dodajemy do pomidorów. Wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i gotujemy ok. 15 minut na niewielkim ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, mieszamy. Następnie chwilkę gotujemy, aż sos się lekko zagęści na niewielkim ogniu i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.