Znajdź swój przepis

Ciasto szyszkowy król

27 października, 2023

Ciasto szyszkowy król na spodzie miodowym z kremem śmietankowym i warstwą szyszkową. Przepyszne, szybkie i proste ciasto.

Ciasto będzie idealne nie tylko na święta, urodziny, ale także większe uroczystości.

Miodowy spód świetnie komponuje się z warstwą szyszkową na bazie kajmaku i ryżu preparowanego. Leciutki krem śmietankowy pomiędzy idealnie pasuje do całego deseru.

W wersji nieco bogatszej możesz dodać do warstwy szyszkowej odrobinę masła oraz podprażone i zmielone orzechy włoskie lub migdały.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO PLEŚNIAK

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM MASCARPONE

SZARLOTKA KRUCHO – DROŻDŻOWA

ciasto szyszkowy król

CIASTO SZYSZKOWY KRÓL

SKŁADNIKI:

CIASTO MIODOWE

  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 70 g masła
  • 1 jajko (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

WARSTWA SZYSZKOWA

  • 2 szklanki ryżu preparowanego
  • ok. 300 g kajmaku

DODATKOWO

  • 1 opakowanie herbatników kakaowych/ korzennych lub ciasteczka lotus

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Masło podgrzewamy razem z cukrem i miodem do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą, wlewamy mieszaninę masła, jajko oraz sól. Zagniatamy na jednolite ciasto i wylepiamy spód formy, następnie wyrównujemy szklanką lub wałkiem wierzch. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę.
Wykładamy na spód miodowy, przykrywamy herbatnikami lub ciasteczkami korzennymi. Do miseczki wsypujemy ryż preparowany, dodajemy kajmak i dokładnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto szyszkowy król
ciasto szyszkowy król

Dołącz do dyskusji

  1. Patrząc na ilość cukru nasuwa się pytanie… Nie jest za słodkie? 😅

    1. Według mnie idealne :)

  2. Czy to na pewno jest na blaszkę 24×24?

  3. A czy można użyć proszku do pieczenia zamiast sody?

    1. W tym przepisie lepsza będzie soda :)

  4. Jak kroić to ciasto, trzeba pewnie wyjąć z lodówki wcześniej? Czy szyszka jest na tyle elastyczna że nie będzie problemu?

    1. Ja swoje kroiłam ostrym nożem lekkimi ruchami zaraz po wyjęciu z lodówki. Dużo zależy też od jakości kajmaku :)

  5. A co z ciasteczkami korzennymi? Z opisu wynika że układamy w całości, jednak na zdjęciu wydają się pokruszone :)

    1. Nie kruszymy, po prostu tak wyglądają po przekrojeniu :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x