Ciasto szyszkowy król na spodzie miodowym z kremem śmietankowym i warstwą szyszkową. Przepyszne, szybkie i proste ciasto.
Ciasto będzie idealne nie tylko na święta, urodziny, ale także większe uroczystości.
Miodowy spód świetnie komponuje się z warstwą szyszkową na bazie kajmaku i ryżu preparowanego. Leciutki krem śmietankowy pomiędzy idealnie pasuje do całego deseru.
W wersji nieco bogatszej możesz dodać do warstwy szyszkowej odrobinę masła oraz podprażone i zmielone orzechy włoskie lub migdały.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM MASCARPONE

CIASTO SZYSZKOWY KRÓL
SKŁADNIKI:
CIASTO MIODOWE
- 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 70 g masła
- 1 jajko (rozmiar M) o temp. pokojowej
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA SZYSZKOWA
- 2 szklanki ryżu preparowanego
- ok. 300 g kajmaku
DODATKOWO
- 1 opakowanie herbatników kakaowych/ korzennych lub ciasteczka lotus
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Masło podgrzewamy razem z cukrem i miodem do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą, wlewamy mieszaninę masła, jajko oraz sól. Zagniatamy na jednolite ciasto i wylepiamy spód formy, następnie wyrównujemy szklanką lub wałkiem wierzch. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę.
Wykładamy na spód miodowy, przykrywamy herbatnikami lub ciasteczkami korzennymi. Do miseczki wsypujemy ryż preparowany, dodajemy kajmak i dokładnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.










W tym przepisie ciasto wygląda o wiele lepiej niż w szyszkowym królu bez pieczenia. O dziwo tu wydaje się jakby było więcej kremu choć jest użyte tylko 500ml kremówki niż w tym drugim choć tam z kolei jest 600ml kremówki i do tego 250g mascarpone, blacha ta sama. Z czego to wynika? Czy mogę zastąpić w tym przepisie na cieście miodowym krem i zastosować ten z czekoladą?
W tym przepisie jest ciasto miodowe, które wizualnie może dodawać wysokości stąd takie wrażenie. Można zamienić bez problemu :)
Czy na dużą blachę 30x40cm podwoić czy o połowę zwiększyć proporcje składników?
Ja bym zwiększyła o połowę jeśli ciasto ma być wysokie lub o 1/3 :)
Czy śmietana bez żelatyny dobrze ubita może być ? Utrzyma ryż z karmelem ? Bo ostatnio jak robiłam to po dodaniu żelatyny tak jak w opisie zwazyla mi się śmietaną
Żelatynę można zastąpić śmietan – fix :)
Ja ubiłam śmietanę z fixem i cukrem pudrem i dodałam mascarpone jedno pudełeczko – wszystko trzyma się super. Każdy chciał przepis bo jest przepyszne
Patrząc na ilość cukru nasuwa się pytanie… Nie jest za słodkie? 😅
Według mnie idealne :)
Czy to na pewno jest na blaszkę 24×24?
Tak :)
Musimy podgrzewac zelatyne? Mozna w kapieli wodnej jezeli nie na sie mikrofalowki?
Tak, ewentualnie zalać gorącą wodą :)
A czy można użyć proszku do pieczenia zamiast sody?
W tym przepisie lepsza będzie soda :)
Jak kroić to ciasto, trzeba pewnie wyjąć z lodówki wcześniej? Czy szyszka jest na tyle elastyczna że nie będzie problemu?
Ja swoje kroiłam ostrym nożem lekkimi ruchami zaraz po wyjęciu z lodówki. Dużo zależy też od jakości kajmaku :)
A co z ciasteczkami korzennymi? Z opisu wynika że układamy w całości, jednak na zdjęciu wydają się pokruszone :)
Nie kruszymy, po prostu tak wyglądają po przekrojeniu :)