Ciasto dyniowe z kremem mascarpone to pyszny jesienny deser. Warstwy ciasta z dodatkiem dyni i do tego leciutki krem.
Ciasto jest puszyste, wilgotne i lekko korzenne o cudownym pomarańczowym kolorze.
Krem to połączenie śmietanki i mascarpone, które tutaj świetnie dopełnia smak ciasta. Krem warto zagęścić, aby lepiej dały się kroić kawałki i miały ładną kostkę.
Wierzch możesz udekorować posiekanymi orzeszkami, oblać karmelem lub czekoladą.
Cudowne jesienne ciasto, które jest tak proste do przygotowania.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM MASCARPONE
SKŁADNIKI:
CIASTO DYNIOWE
- 1 i 1/2 szklanki puree z dyni – przepis
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
KREM MASCARPONE
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temp. pokojowej.
Puree z dyni przekładamy do miseczki i mieszamy trzepaczką razem z cukrem, olejem, jajkami i solą. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę lub śmietan – fix. Wykładamy 3/4 kremu na blat ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta oraz pozostałym kremem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto wykonałam krok po kroku wg przepisu i wyszedł bez zakalca :). Wspaniały dodatek do jesiennej kawy. Dziękuję i pozdrawiam.
Wyrosło Pani puszyste ciasto jak biszkopt?
Przepis wypróbowałam 2 razy. Za pierwszym razem trzymałam się go i wszystkich zaleceń. Wyszedł mi ciemny zakalec. Za drugim razem zrobiłam po swojemu i było idealnie. Dziwię się w ogóle, jak takie jasne ciasto mogło wyjść z całą łyżeczką sody oczyszczonej w składzie. Powszechnie wiadomo, że powoduje nieco ciemniejszy kolor ciasta…No i ilość jajek mnie zdziwiła. Ja zrobiłam z 4 jaj,rozdzielając białka. Ubiłam je i dodałam na koniec. Wyszło rzeczywiście wilgotne,ale lekkie. Jak jutro dopadnę jeszcze kawałek,to prześlę zdjęcia. Tak czy siak- dziękuję za inspirację.
Dziękuję za komentarz :)
zmieniłaś tylko ilość jajek i sody czy coś jeszcze ? dzisiaj będę robić 1x dla córki na jakiś konkurs i chciałabym aby wyszło :)
Hej. Ten śmietan fix też z wodą należy rozrobić? Czy tylko dosypać?
Wsypać :)
Jaką zrobić porcje na dużą blachę?
Na jaką blaszkę konkretnie? Jeśli 25×35 m wystarczyć zwiększyć tak o 1/3 składniki :)
Ile smietan fixu zamiast zelatyny? To jedno male opakowanie ?
Dałabym jedno :)