Znajdź swój przepis

Ciasto z mascarpone i jabłkami

16 maja, 2023

Ciasto z mascarpone i jabłkami oraz truskawkami to puszyste, wilgotne ciasto ucierane. Przepyszne z dodatkiem przeróżnych owoców sezonowych.

Do ciasta można dodać startą skórkę z cytryny oraz połowę soku z cytryny. Wtedy zyska na smaku i będzie miało wyrazistszy smak.

Ciasto jest niesamowicie wilgotne i spokojnie może być przechowywane kilka dni.

ZOBACZ WIĘCEJ:

CIASTO NA KEFIRZE Z JABŁKAMI

ORZECHOWA SZARLOTKA TATRZAŃSKA

PLACKI Z JABŁKIEM NA JOGURCIE

ciasto z mascarpone

CIASTO Z MASCARPONE I JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 – 3 średnie jabłka, lekko kwaśne
  • kilka truskawek (opcjonalnie)
  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g (bez cukru)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g serka mascarpone o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Tortownicę o średnicy 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy po łyżce serek mascarpone oraz wlewamy niewielkim strumieniem olej. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w 2 – 3 porcjach suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia nie dłużej. Wykładamy do formy i układamy na wierzchu kawałki jabłek z truskawkami. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto z mascarpone
ciasto z mascarpone

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można zastąpić olej rzepakowy, oliwa z oliwek a truskawki rabarbarem ? ;)

    1. W tym przepisie jednak lepszy będzie olej :) truskawki można zastąpić rabarbarem :)

  2. Magdalena says:

    Czy zamiast jabłek mogą być same borówki amerykańskie, a jeśli tak czy 250 g wystarczy ?

    1. Tak, mogą być borówki :) waga jest ok :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x