Ciasto z mascarpone i jabłkami oraz truskawkami to puszyste, wilgotne ciasto ucierane. Przepyszne z dodatkiem przeróżnych owoców sezonowych.
Do ciasta można dodać startą skórkę z cytryny oraz połowę soku z cytryny. Wtedy zyska na smaku i będzie miało wyrazistszy smak.
Ciasto jest niesamowicie wilgotne i spokojnie może być przechowywane kilka dni.
ZOBACZ WIĘCEJ:
ORZECHOWA SZARLOTKA TATRZAŃSKA
CIASTO Z MASCARPONE I JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
- 2 – 3 średnie jabłka, lekko kwaśne
- kilka truskawek (opcjonalnie)
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g (bez cukru)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 250 g serka mascarpone o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Tortownicę o średnicy 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy po łyżce serek mascarpone oraz wlewamy niewielkim strumieniem olej. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w 2 – 3 porcjach suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia nie dłużej. Wykładamy do formy i układamy na wierzchu kawałki jabłek z truskawkami. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
„1 3/4 szklanki mąki tortowej”
to zmaczy 1 i jeszcze 3/4 mąki?
Tak :)
Czy można zastąpić olej rzepakowy, oliwa z oliwek a truskawki rabarbarem ? ;)
W tym przepisie jednak lepszy będzie olej :) truskawki można zastąpić rabarbarem :)
Nigdy oliwy do ciasta całkowicie zepsuje smak!!!
Czy zamiast jabłek mogą być same borówki amerykańskie, a jeśli tak czy 250 g wystarczy ?
Tak, mogą być borówki :) waga jest ok :)