Przepyszne wielowarstwowe ciasto makówka na bazie ciasta makowego i miodowego przełożonego kremem kajmakowym. Pycha to mało powiedziane.
Ciasto makowe jest puszyste i delikatne w smaku. Maku nie mielimy, a dodajemy całe ziarenka.
Ciasto miodowe można wykonać nawet 1-2 dni wcześniej, będzie mięciutkie i jeszcze pyszniejsze w smaku.
Krem kajmakowy na bazie śmietanki i mascarpone z odrobiną kawy, która fajnie podkreśla jego smak.
Ciasto makówka to nie tylko świąteczny hit, ale warto go również wykonać na inne uroczystości i święta. Smak jest niesamowity.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.
CIASTO MIODOWE Z MAKIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO MAKOWE
- 6 dużych jajek o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki zmielonych migdałów
- 160 g mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g maku w ziarenkach
- szczypta soli
CIASTO MIODOWE
- 400 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu, płynnego
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
KREM KAJMAKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 400 g kajmaku
- 1 łyżeczka kawy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Wsypujemy zmielone migdały i dokładnie razem mieszamy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki oraz mak i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez około 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrajamy na trzy części.
Mąkę przesiewamy razem z sodą. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy miód oraz jajka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
Identyczną formę jak do ciasta makowego wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy 1/2 ciasta dno formy i pieczemy w temp. 180C przez około 12 – 15 minut do zarumienienia. Postępujemy podobnie z drugą częścią ciasta.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce kajmak i kawę rozpuszczoną w odrobinie wody (jeśli używasz rozpuszczalnej). Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę wprost pod widełki miksera. Jeden blat makowy układamy na dnie formy, wykładamy 1/5 kremu, następnie blat miodowy, krem, blat makowy, krem, ciasto miodowe, krem, ostatnia warstwa ciasta makowego i krem. Wierzch obsypujemy zmielonymi orzechami np. migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Zrobiłam ciasto i jest smacze jednak wg mnie jest za mało masy, wyszła bardzo cieniutka warstwa. pozdrawiam
Czy blaty makowe bez nasączania nie wychodzą za suche?
Według mnie nie były za suche, ale mozna lekko nasaczyc jeśli lubisz :(
Czy zamiast migdałów można użyć orzechów włoskich?
Do ciasta makowego najlepiej dodac migdaly
A po ile jajek dodawać?
Po jednym i miksujemy :)
Ale w przepisie nie ma zmielonych orzechów, czy chodzi o migdały?
tak :)