Bardzo znane i popularne ciasto cielaczek składające się z dwóch warstw: ciasta kakaowego i warstwy sernika. Ten przepis zawsze się udaje.
Ciasto cielaczek jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt dużo czasu.
Wilgotne i puszyste ciasto kakaowe, które możesz wzbogacić łyżką powideł śliwkowych, aby smak był jeszcze lepszy. Warstwa sernika na wierzchu jest przepyszna i doskonale pasuje do ciasta kakaowego.
Ciasto cielaczek będzie doskonałym dopełnieniem rodzinnych spotkań lub świąt.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na serniki.
CIASTO CIELACZEK
SKŁADNIKI:
CIASTO KAKAOWE
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
WARSTWA SEROWA
- 800 g półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy naprzemiennie w kilku porcjach suche składniki, mleko oraz olej (kończymy na suchych składnikach). Ciasto przekładamy do formy. Wszystkie składniki na warstwę serową powinny być o temperaturze pokojowej. Twaróg miksujemy razem z pozostałymi składnikami i wykładamy na wierzch ciasta kakaowego tworząc wykałaczką lub widelcem fikuśne kształty.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 175ºC przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Będę robić przepis w weekend i zastanawiam się czy można dodać ciastka Oreo na top? Może pokruszone? Trochę ryzykowne może ale chyba spróbuję!
Hmmm można :)
Dzień dobry czy twaróg może być z wiaderka?
Wszystkie przepisy na Państwa stronie są wspaniałe i zawsze się udają :)
Przepysznie dziękuję 🙂
Tak, ale dobrej jakości np. z Piątnicy jest ok :)
Super łatwe ciasto ale jeśli ktoś jest nie wprawiony i nie sprawdzi jak się należy czy ciasto się dopieklo i poprostu wyłączy piekarnik po określonym w przepisie czasie to może się nie udać. Ja piekę od wielu lat i doświadczenie sprawiło że sprawdzałam czy już jest dobre często i okazało się że w moim piekarniku piekło się prawie drugie tyle co w przepisie . Nie mniej jednak ciasto bardzo smaczne
Mnie niestety wyszedł zakalec. Co może być powodem?
Może zbyt długo miksowane ciasto, powodów może być niestety dużo.
Może składniki nie były w temperaturze pokojowej
Uwielbiam to ciasto. Piekę od czasu do czasu.