Bardzo znane i popularne ciasto cielaczek składające się z dwóch warstw: ciasta kakaowego i warstwy sernika. Ten przepis zawsze się udaje.
Ciasto cielaczek jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt dużo czasu.
Wilgotne i puszyste ciasto kakaowe, które możesz wzbogacić łyżką powideł śliwkowych, aby smak był jeszcze lepszy. Warstwa sernika na wierzchu jest przepyszna i doskonale pasuje do ciasta kakaowego.
Ciasto cielaczek będzie doskonałym dopełnieniem rodzinnych spotkań lub świąt.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na serniki.
CIASTO CIELACZEK
SKŁADNIKI:
CIASTO KAKAOWE
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
WARSTWA SEROWA
- 800 g półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
kakao,
proszkiem
do
pieczenia
i
cynamonem.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrami
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
na
średnie
i
dodajemy
naprzemiennie
w
kilku
porcjach
suche
składniki,
mleko
oraz
olej
(kończymy
na
suchych
składnikach).
Ciasto
przekładamy
do
formy.
Wszystkie
składniki
na
warstwę
serową
powinny
być
o
temperaturze
pokojowej.
Twaróg
miksujemy
razem
z
pozostałymi
składnikami
i
wykładamy
na
wierzch
ciasta
kakaowego
tworząc
wykałaczką
lub
widelcem
fikuśne
kształty.
Wkładamy
do
piekarnika
i
pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
około
45-55
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Komentarze
Super łatwe ciasto ale jeśli ktoś jest nie wprawiony i nie sprawdzi jak się należy czy ciasto się dopieklo i poprostu wyłączy piekarnik po określonym w przepisie czasie to może się nie udać. Ja piekę od wielu lat i doświadczenie sprawiło że sprawdzałam czy już jest dobre często i okazało się że w moim piekarniku piekło się prawie drugie tyle co w przepisie . Nie mniej jednak ciasto bardzo smaczne
Mnie niestety wyszedł zakalec. Co może być powodem?
Może zbyt długo miksowane ciasto, powodów może być niestety dużo.
Może składniki nie były w temperaturze pokojowej
Uwielbiam to ciasto. Piekę od czasu do czasu.