Prosty i szybki przepis na puszyste placuszki z cukinii. Mój ulubiony przepis na placki z cukinii dla dzieci, dzięki ubitym białkom są delikatne i puszyste.
Cukinii do wykonania tych placuszków nie trzeba obierać. Wystarczy, że zetrzesz ją na tarce o dużych oczkach razem z cebulką. Placuszki w wersji dla dzieci mogą być bez cebulki i czosnku, wtedy będą bardziej delikatniejsze dla małych brzuszków.
Placki z cukinii najlepiej smakują jeszcze ciepłe z domowym sosem czosnkowym, ewentualnie jogurtowym lub chrzanowym.
Placki z cukinii z tego przepisu mogą stanowić fajny dodatek do obiadu zamiast np. tłuczonych ziemniaków.
TUTAJ znajdziesz klasyczny przepis na chrupiące placki z cukinii.
PUSZYSTE PLACKI Z CUKINII
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12-15 sztuk
- 1 nieduża cukinia
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu
- posiekany koperek lub natka pietruszki (ok. 2 – 3 łodyżek)
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię oraz cebulkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Następnie do startej cukinii dodajemy żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek lub natkę pietruszki, pieprz, paprykę oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy białka i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na patelnie wylewamy odrobinę oleju i podgrzewamy na średnim ogniu. Wykładamy łyżką masę i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Warto pozbyć się goryczki z cukini posypując stare warzywo solą a puszczone soki odlewając..