Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Na słono, Placki, Naleśniki

Puszyste placki z cukinii

Styczeń 18, 2022 , 9667 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Prosty i szybki przepis na puszyste placuszki z cukinii. Mój ulubiony przepis na placki z cukinii dla dzieci, dzięki ubitym białkom są delikatne i puszyste.

Cukinii do wykonania tych placuszków nie trzeba obierać. Wystarczy, że zetrzesz ją na tarce o dużych oczkach razem z cebulką. Placuszki w wersji dla dzieci mogą być bez cebulki i czosnku, wtedy będą bardziej delikatniejsze dla małych brzuszków.

Placki z cukinii najlepiej smakują jeszcze ciepłe z domowym sosem czosnkowym, ewentualnie jogurtowym lub chrzanowym.

Placki z cukinii z tego przepisu mogą stanowić fajny dodatek do obiadu zamiast np. tłuczonych ziemniaków.

TUTAJ znajdziesz klasyczny przepis na chrupiące placki z cukinii.

placki-z-cukinii

PUSZYSTE PLACKI Z CUKINII

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12-15 sztuk

  • 1 nieduża cukinia
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu
  • posiekany koperek lub natka pietruszki (ok. 2 – 3 łodyżek)

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię oraz cebulkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Następnie do startej cukinii dodajemy żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek lub natkę pietruszki, pieprz, paprykę oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy białka i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na patelnie wylewamy odrobinę oleju i podgrzewamy na średnim ogniu. Wykładamy łyżką masę i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

placki-z-cukinii

Komentarze

Dodaj komentarz