Placki drożdżowe z jagodami lub racuchy są bardzo puszyste i wyśmienicie smakują z owocami sezonowymi. Do ciasta dodałam jagody, ale możesz je zastąpić innymi owocami, na które masz ochotę. Proste, pyszne placki drożdżowe idealne na śniadanie lub kolację.
Owoce podczas smażenia mogą lekko puszczać sok, ale nie przejmuj się tym zbyt mocno i smaż je dalej, aż do uzyskania złotego koloru skórki.
Podczas smażenia koniecznie kontroluj temperaturę oleju, aby zbyt szybko się nie rumieniły, ponieważ mogą być w środku surowe. Najlepiej smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu lub lekko mniejszym.
Konsystencja ciasta na placki powinna być podobna do kwaśnej śmietany. Gęsta i podczas smażenia placuszki nie powinny się zbyt mocno rozlewać na boki. Podczas smażenia jeszcze podrosną i napuszą.
Placki drożdżowe z jagodami to w sezonie letnim fajny pomysł na urozmaicenie i podawanie racuszków w troszkę innej postaci. Uwielbiam ten przepis za to, że można uformować je w duże placki, które podczas smażenia jeszcze zwiększają objętość.
Z jagodami są przepyszne, a najlepsze są prosto z patelni oprószone cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i racuchy drożdżowe.
PLACKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 1 duży talerz placków
- 3 szklanki mąki tortowej
- 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 2 łyżki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka, ciepłego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 szklanka jagód
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) oraz cukier, sól, jajko, mleko. Mieszamy za pomocą np. drewnianej łyżki do momentu, aż nie będzie grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję troszeczkę rzadszą od gęstej śmietany. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy na wierzch jagody (nie mieszamy). Patelnię z niewielką ilością oleju lekko rozgrzewamy. Wykładamy łyżką placuszki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej wieczorem i rano usmażyć placki?
W tym przepisie nie za bardzo.
W przepisie jest podane jajko, ale już w opisie przyrządzenia już go nie ma. To co z tym jajkiem?
juz poprawiłam :)
Witam, można prosić o proporcje do zaczynu? Dziękuję i pozdrawiam.
Hej w 1/2 szklanki mleka wymieszaj make (2-3 łyżki) i 1 łyżkę cukru tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany i zostaw na 15 min do wyrośnięcia :) składniki zabierasz z podanej listy :)
Jakie smakowite… Ja bym nie miała czasu na robienie im zdjęć, od razu przeszłabym do zjedzenia :)
Niby tylko placki, ale jednak zwyczajne nie są (jagody… mmmm…) :)
ciepłe mleko? tzn? :D przegotowane czy po prostu w temperaturze pokojowej?
Po prostu lekko podgrzane. Po sprawdzeniu palcem nie może parzyć, tylko być ciepłe :) Inaczej zaparzysz drożdże i będą do wyrzucenia.
Jak one fantastycznie wyglądają :) Jakie pulchniutkie i smakowite – chciałabym takie śniadanie do łóżka :)
takie placuchy kojarzą mi się w wakacyjnymi kolacyjkami u babci, gdy byłam dzieckiem :)
Czy zamiast maki tortowej moze byc zwykla? Chcialabym bardzo wyprobowac przepis :)
Może być, ale na tortowej będą lżejsze :)