Zdrowe gofry szpinakowe, które mogą być idealne na śniadanie dla dzieci lub przekąskę do pracy. Piękny zielony kolor, dzięki dodaniu świeżego szpinaku i lekka konsystencja. Doskonale smakują z dżemem, owocami lub polane miodem.
Gofry możesz przygotować na dwa sposoby: zmiksować wszystko w blenderze lub połączyć suche składniki z mokrymi.
Gofry najlepiej smakują prosto z gofrownicy. Możesz je podawać z owocami sezonowymi, twarogiem lub serkiem. Pyszne są również jako dodatek do śniadania z jajkiem i awokado, wtedy zmniejszyć trzeba ilość cukru lub miodu w składnikach.
Pyszne i zdrowy gofry szpinakowe, które możesz podawać w przeróżnych wariantach.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na gofry.
GOFRY SZPINAKOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz gofrów
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 łyżki cukru, miodu lub ksylitolu
- 1/2 szklanki mleka np. roślinnego
- 1/2 szklanki wody np. gazowanej
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 garście szpinaku baby (liście)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli nie mamy malaksera suche składniki przesiewamy do miseczki. W oddzielnej miseczce jajka mieszamy z mlekiem, wodą, olejem. Mieszamy do połączenia. Mieszaninę dodajemy do suchych składników i mieszamy trzepaczką. Szpinak rozdrabniamy na jednolitą konsystencję musu, odsączamy z nadmiaru soku i dodajemy do składników, mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy i pieczemy do zarumienienia.
Jaka gofrownica były pieczone?
U mnie taka z opiekaczem :)
Wyszły super. Jak na zdjęciu i super smakują 👍