Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery

Gofry szpinakowe

Czerwiec 22, 2022 , 2946 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Zdrowe gofry szpinakowe, które mogą być idealne na śniadanie dla dzieci lub przekąskę do pracy. Piękny zielony kolor, dzięki dodaniu świeżego szpinaku i lekka konsystencja. Doskonale smakują z dżemem, owocami lub polane miodem.

Gofry możesz przygotować na dwa sposoby: zmiksować wszystko w blenderze lub połączyć suche składniki z mokrymi.

Gofry najlepiej smakują prosto z gofrownicy. Możesz je podawać z owocami sezonowymi, twarogiem lub serkiem. Pyszne są również jako dodatek do śniadania z jajkiem i awokado, wtedy zmniejszyć trzeba ilość cukru lub miodu w składnikach.

Pyszne i zdrowy gofry szpinakowe, które możesz podawać w przeróżnych wariantach.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na gofry.

gofry-szpinakowe

GOFRY SZPINAKOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz gofrów

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 łyżki cukru, miodu lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki mleka np. roślinnego
  • 1/2 szklanki wody np. gazowanej
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 garście szpinaku baby (liście)

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli nie mamy malaksera suche składniki przesiewamy do miseczki. W oddzielnej miseczce jajka mieszamy z mlekiem, wodą, olejem. Mieszamy do połączenia. Mieszaninę dodajemy do suchych składników i mieszamy trzepaczką. Szpinak rozdrabniamy na jednolitą konsystencję musu, odsączamy z nadmiaru soku i dodajemy do składników, mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy i pieczemy do zarumienienia.

gofry-szpinakowe
gofry-szpinakowe

Komentarze

Dodaj komentarz