Bułeczki z jabłkami to pyszne i mięciutkie drożdżówki z prażonymi jabłkami, kruszonką oraz lukrem cytrynowym. Idealne do jesiennej herbaty.
Prosty przepis na ciasto drożdżowe, które jest leciutkie, wilgotne i puchate. Nie potrzeba czekać, aż wyrosną wystarczy wyrobić ciasto i od razu wkładać do rozgrzanego piekarnika.
Nadzienie jabłkowe jest cudowne, cynamonowe z nutką cytryny. Wierzch to chrupiąca kruszonka i lukier.
Uwielbiam te bułeczki szczególnie w okresie jesiennym do kubka ciepłej herbaty.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BUŁECZKI Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 80 g masła roztopionego
- 2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 5 – 6 dużych jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 3 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
KRUSZONKA
- 80 g mąki tortowej
- 60 g cukru
- 40 g zimnego masła
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże świeże lub suche mieszamy w ciepłym mleku razem z łyżeczką cukru. Zostawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy razem z pozostałym cukrem i solą. Dodajemy jajka, zaczyn drożdżowy i chwilkę mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając w kilku porcjach roztopione masło oraz olej, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Gotowe wkładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy do rondelka razem z sokiem z cytryny, cukrem i masłem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka będą prawie miękkie. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na czas przygotowania bułeczek.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i dzielimy na 10 – 12 bułeczek (można użyć wagi kuchennej do odmierzenia porcji ciasta). Formujemy kuleczki i każdą układamy w sporych odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką zatopioną w mące robimy wgłębienia na środku każdej bułeczki. Wypełniamy ją nadzieniem, natomiast boki smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Wierzch obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia wierzchu. Ciepłe bułeczki oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.