Pyszne, kruche rożki z mielonymi migdałami, które wspaniale nadają się do herbaty. Przepis ze strony ichkoche.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 18 rożków
- 280 g mąki
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 100 g migdałów, mielonych
- 80 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
DODATKOWO:
REKLAMA:
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. dwie godziny.
Schłodzone ciasto dzielimy na kulki po ok. 38 g. Następnie formujemy wałeczek o długości około 14 cm o lekko cieńszych końcach i zginamy w półksiężyce. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 25 min. do lekkiego zarumienienia. Zaraz po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.