Znajdź swój przepis

Ciasto z truskawkami i mascarpone

23 maja, 2024
REKLAMA:

Ciasto z truskawkami i mascarpone to połączenie leciutkiego biszkoptu, pysznego kremu z warstwą owocową. Idealne letnie ciasto na przeróżne okazje.

Biszkopt jest leciutki, puszysty i można go lekko nasączyć np. wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

Warstwa kremu z mascarpone świetnie komponuje się z ciastem i owocami, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Warstwa z truskawkami będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców sezonowych.

Przepyszne, lekkie i proste ciasto, które swoim smakiem będzie smakowało każdemu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO LODOWIEC

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I TRUSKAWKAMI

ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI:

WARSTWA TRUSKAWKOWA

  • 600 – 700 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 wrzącej wody

BISZKOPT

  • 5 jajek (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM MASCARPONE

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy i kroimy na połówki lub większe owoce na ćwiartki.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka o temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca pianka. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia (można lekko nasączyć wodą z cukrem i cytryną).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę lub dodajemy śmietan – fix. Krem wykładamy na biszkopt, układamy truskawki i łyżka po łyżce wykładamy tężejąca galaretkę. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.

ciasto z truskawkami
ciasto z truskawkami

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszne ciasto. Wygląda i smakuje obłędnie. Rodzinka zachwycona. Przepis bardzo dobry! Polecam.

  2. Malwina says:

    Jakiej wielkości foremkę użyć?

    1. Rozmiar znajdziesz w opisie przygotowania :)

  3. HelenaCh says:

    Zrobiłam wg przepisu, wygląda świetnie i smakuje obłędnie, super przepis, pozdrawiam z Jeleniej Góry

  4. Zrobiłam wg przepisu, wygląda świetnie i smakuje obłędnie, super przepis, pozdrawiam z Jeleniej Góry

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij