Ciasto z truskawkami i mascarpone to połączenie leciutkiego biszkoptu, pysznego kremu z warstwą owocową. Idealne letnie ciasto na przeróżne okazje.
Biszkopt jest leciutki, puszysty i można go lekko nasączyć np. wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Warstwa kremu z mascarpone świetnie komponuje się z ciastem i owocami, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Warstwa z truskawkami będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców sezonowych.
Przepyszne, lekkie i proste ciasto, które swoim smakiem będzie smakowało każdemu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I TRUSKAWKAMI
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI:
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- 600 – 700 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 wrzącej wody
BISZKOPT
- 5 jajek (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM MASCARPONE
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 – 6 łyżek cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy i kroimy na połówki lub większe owoce na ćwiartki.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka o temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca pianka. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia (można lekko nasączyć wodą z cukrem i cytryną).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę lub dodajemy śmietan – fix. Krem wykładamy na biszkopt, układamy truskawki i łyżka po łyżce wykładamy tężejąca galaretkę. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.
Przepyszne ciasto. Wygląda i smakuje obłędnie. Rodzinka zachwycona. Przepis bardzo dobry! Polecam.
Jakiej wielkości foremkę użyć?
Rozmiar znajdziesz w opisie przygotowania :)
Zrobiłam wg przepisu, wygląda świetnie i smakuje obłędnie, super przepis, pozdrawiam z Jeleniej Góry
Zrobiłam wg przepisu, wygląda świetnie i smakuje obłędnie, super przepis, pozdrawiam z Jeleniej Góry