Kulki z kaszy jaglanek ala rafaello o intensywnym smaku i zapachu kokosa. Zdrowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealny przepis na wykorzystanie kaszy jaglanej, która pozostała nam w większej ilości.
Kuleczki wykonasz błyskawicznie i można je przechowywać nawet kilka dni w lodówce.
Doskonałe dla osób na diecie, dzieci, którym możemy przemycić w ten sposób wartościowe składniki.
Cukier puder oraz białą czekoladę możesz w całości zastąpić miodem lub syropem klonowym. W tym wypadku dodaj więcej wiórek, aby miały bardziej gęstą konsystencję.
Kaszę jaglaną możesz ugotować na mleku kokosowym, zyska dodatkowy aromat. Pamiętaj, aby przed gotowaniem kaszy przelać ja wrzątkiem w ten sposób pozbędziesz się goryczki.
Kulki z kaszy jaglanej to tzw. zdrowa słodycz, którą możemy zjeść bez wyrzutów sumienia. Cenne składniki łączą się z pysznym smakiem i przypominają nieco kokosowe kuleczki rafaello.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.
KULKI Z KASZY JAGLANEJ
SKŁADNIKI NA KULECZKI:
ILOŚĆ: około 20 kuleczek
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g białej czekolady
- 200 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mleka w proszku (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki cukru pudru/miód/syrop klonowy
DODATKOWO:
- wiórki kokosowe do obtoczenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do kaszy jaglanej razem z wiórkami kokosowymi i rozdrabniamy blenderem. Do masy przesiewamy mleko w proszku oraz cukier puder, mieszamy. Wkładamy do lodówki na 2 godz. Następnie formujemy niewielkie kuleczki (możemy dodać do środka cały migdał obrany ze skórki) i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.
* wilgotność masy zależy od kaszy jaglanej. Jeśli masa jest za rzadka dodaj więcej wiórków kokosowych lub mleka w proszku.
Wyszły idealne????