Mniejsza wersja bardzo popularnego deseru ” kopiec kreta”. Ciasto na babeczki jest wilgotne i bardzo pulchne, natomiast środek na bazie kremówki nie jest przesłodzony i doskonale pasuje do bananów. Do nadziewania tych babeczek możemy użyć np. truskawek lub innych ulubionych owoców. Doskonały deser dla dzieci. Inspiracja: gotujzcukiereczkiem. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 6-8 szt.
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 banan
- kilka kropel soku z cytryny
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz łączymy z cukrem, solą. W oddzielnej miseczce mieszamy jajko razem z mlekiem oraz maślanką. Mokre składniki dodajemy do suchych i chwilę mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, najlepiej, aby nie były o karbowanej strukturze lub smarujemy lekko masłem i oprószamy kaszką manną ( ew. bułką tartą ). U mnie foremka na muffinki silikonowa. Przekładamy ciasto do 1/2 lub troszkę więcej wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 25 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Wierzch babeczek lekko ścinamy, aby go wyrównać. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrabniamy dłońmi lub malakserem.
Banana kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki wkładamy pokrojone banany ( 1/2 wysokości lub mniej ), następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk. Babeczki schładzamy w lodówce przez około 1-2 godz. Smacznego.
Bardzo dobre ! Przepyszne ! Bardzo proste w przygotowaniu !
Czy mozna zrobić dzien wczesniej by byly gotowe np na niedzielę ??
Jak najbardziej :)
Czy mozna dodac wiecej mleka zamiast maslanki? Bo zapomnialam kupic.. i czy przed dodaniem do bitej smietany zelatyne nalezy wystudzic? Dzieki ;)
Idealnie wyszły :) komentarz wyróżniony pozdrawiam
Zrobiłam, wyszły na prawdę dobre :)
Rodzinka była zachwycona :)
Pozdrawiam!
Dziś wypróbowałam, są cudowne!