Sernik na zimno ze spodem na bazie maślanych herbatników oraz lekko kwaśnymi wiśniami z kompotu. Konsystencja masy serowej jest doskonale wyważona, nie jest bardzo puszysta, ale też nie jest ciężka. Lekkość można regulować: im więcej ubitej śmietanki tym sernik bardziej delikatny i puszysty. Jako dodatek dodałam wiśnie, ale doskonale sprawdzą się inne owoce sezonowe lub z puszki. Doskonały w letnie, upalne dni jako zamiennik np. lodów. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła lub margaryny
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 850 g białego sera, mielonego ( np. z wiaderka )
- 3/4 szklanki mleka w proszku, pełnego
- 2/3 szklanki mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 14 g cukru waniliowego
DODATKOWO:
- 1 galaretka wiśniowa
- 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni ( u mnie z kompotu )
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy wałkiem do ciasta. Dodajemy masło i dłońmi łączymy, aż składniki dobrze się połączą a herbatniki zaczną tworzyć masę. Wykładamy do tortownicy i mocno przyciskamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Żelatynę dodajemy do zimnego mleka i podgrzewamy do rozpuszczenia ( nie należy dopuścić do zagotowania ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mielony ser przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Kilka łyżek sera mieszamy razem z wystudzoną żelatyną, następnie dodajemy cały czas miksując do sera. Cukier puder przesiewamy do masy serowej i miksujemy. Następnie łączymy z cukrem waniliowym, przesianym mlekiem w proszku oraz sokiem z cytryny. Śmietankę z małą szczyptą soli ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. Masę wykładamy na schłodzony spód z herbatników, owijamy folią i wkładamy do lodówki, aż masa stężeje.
Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Wiśnię układamy na zastygniętej masie serowej i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do zgęstnienia, a najlepiej na całą noc. Podajemy zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Smacznego.
Jaki rozmiar tortownicy?
24 cm lub nieco więcej