Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z wiśniami – przepis

28 kwietnia, 2014

Sernik na zimno ze spodem na bazie maślanych herbatników oraz lekko kwaśnymi wiśniami z kompotu. Konsystencja masy serowej jest doskonale wyważona, nie jest bardzo puszysta, ale też nie jest ciężka. Lekkość można regulować: im więcej ubitej śmietanki tym sernik bardziej delikatny i puszysty. Jako dodatek dodałam wiśnie, ale doskonale sprawdzą się inne owoce sezonowe lub z puszki. Doskonały w letnie, upalne dni jako zamiennik np. lodów. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła lub margaryny

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

REKLAMA:
  • 850 g białego sera, mielonego ( np. z wiaderka )
  • 3/4 szklanki mleka w proszku, pełnego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 14 g cukru waniliowego

 

DODATKOWO:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni ( u mnie z kompotu )

 

Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy wałkiem do ciasta. Dodajemy masło i dłońmi łączymy, aż składniki dobrze się połączą a herbatniki zaczną tworzyć masę. Wykładamy do tortownicy i mocno przyciskamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Żelatynę dodajemy do zimnego mleka i podgrzewamy do rozpuszczenia ( nie należy dopuścić do zagotowania ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mielony ser przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Kilka łyżek sera mieszamy razem z wystudzoną żelatyną, następnie dodajemy cały czas miksując do sera. Cukier puder przesiewamy do masy serowej i miksujemy. Następnie łączymy z cukrem waniliowym, przesianym mlekiem w proszku oraz sokiem z cytryny. Śmietankę z małą szczyptą soli ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. Masę wykładamy na schłodzony spód z herbatników, owijamy folią i wkładamy do lodówki, aż masa stężeje.

Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Wiśnię układamy na zastygniętej masie serowej i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do zgęstnienia, a najlepiej na całą noc. Podajemy zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Smacznego.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Jaki rozmiar tortownicy?

    1. aneta Autor says:

      24 cm lub nieco więcej

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij