Ciasto kruche z śliwkami z tego przepisu jest niesamowicie pyszne. Możną je spokojnie nazwać półkruchym, ponieważ dodatek proszku do pieczenia dosyć mocno je spulchnia. Najlepsze do tego ciasta będą śliwki węgierki, które są wyraziste i bardzo dobrze smakują ze słodkim ciastem. Jest to na pewno najlepszy przepis jaki znam na ciasto kruche ze śliwkami.
Śliwki na cieście układamy dosyć blisko siebie, jedna obok drugiej i nie musimy dodawać np. bułki tartej lub innego pochłaniacza soku. Moje śliwki nie były mocno soczyste właściwie były jeszcze nie za bardzo dojrzałe. Jeśli chcesz używać innej odmiany śliwek i jest ona soczysta możesz przed włożeniem śliwek lekko oprószyć ciasto bułką tartą, ale nie za dużo.
Ciasto po upieczeniu przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte folią, aby uniknąć przez ciasto pochłaniania wilgoci z lodówki. Moje ciasto przechowywałam ok. 3 dni i spokojnie przetrwało.
Po upieczeniu już kilku ciast ze śliwkami stwierdzam, że to jest najlepsze. Nie tylko smak jest wspaniały, ale także jest bardzo proste i przepis nie wymaga całej listy składników. Uwielbiam ciasto kruche ze śliwkami i już na pewno z tego przepis będę je piekła co roku.
CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 400-500 g śliwek
Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy nożem lub siekaczką do kruchego ciasta. Następnie dodajemy cukier, sól oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dno wykładamy jedną część ciasta. Wkładamy do lodówki na czas zamrożenia pozostałego kawałka ciasta.
Następnie wykładamy połówki śliwek, rozcięciem do góry jedna obok drugiej. Ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Pieczemy w temp. 180C przez ok. 50-60 min. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Czy mogą być mrożone śliwki?
I czy należy je wtedy rozmrażać przed pieczeniem czy wyłożyć zamrożone?
Ja bym nie rozmrażała i lekko bym podpiekła spod ciasta :)
Czy mogę użyć krupczatki zamiast mąki tortowej? ;-)
Mogę upiec je w formie do tarty?
Tak, ale nie mniejszej niz 28 cm
Czy do ciasta lepiej użyć cukru pudru czy zwykłego cukru?
Tak jak w przepisie lepiej zwykly :)
Klasyka, ale jakże pyszna:)
Super przepis, rodzinka się zajada ;)
Sliczne, ach zjadlabym jeszcze kawalek tego ciasta było cudowne w smaku :)
Sezon na owoce trwa więc każde ciasto z pewnością wyjdzie pyszne. Ja polecam moje ciasto ucierane z jagodami: http://amatteroftaste.pl/na-slodko/sezon-na-jagody-trwa-zatem-na-podwieczorek-ciasto-ucierane-z-jagodami/
Alez pyszne! Kocham ciasta ze sliwkami.
http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Jestem oczarowana ! Musiało być pyszne ! Przepis zapisuję, koniecznie do zrobienia :) Pozdrawiam
Dziękuję :)
Chyba upiekę. Wygląda smakowicie :)
jest przepyszne :)