Znajdź swój przepis

Ciasto kruche ze śliwkami

10 sierpnia, 2015

Ciasto kruche z śliwkami z tego przepisu jest niesamowicie pyszne. Możną je spokojnie nazwać półkruchym, ponieważ dodatek proszku do pieczenia dosyć mocno je spulchnia. Najlepsze do tego ciasta będą śliwki węgierki, które są wyraziste i bardzo dobrze smakują ze słodkim ciastem. Jest to na pewno najlepszy przepis jaki znam na ciasto kruche ze śliwkami.

Śliwki na cieście układamy dosyć blisko siebie, jedna obok drugiej i nie musimy dodawać np. bułki tartej lub innego pochłaniacza soku. Moje śliwki nie były mocno soczyste właściwie były jeszcze nie za bardzo dojrzałe. Jeśli chcesz używać innej odmiany śliwek i jest ona soczysta możesz przed włożeniem śliwek lekko oprószyć ciasto bułką tartą, ale nie za dużo.

Ciasto po upieczeniu przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte folią, aby uniknąć przez ciasto pochłaniania wilgoci z lodówki. Moje ciasto przechowywałam ok. 3 dni i spokojnie przetrwało.

Po upieczeniu już kilku ciast ze śliwkami stwierdzam, że to jest najlepsze. Nie tylko smak jest wspaniały, ale także jest bardzo proste i przepis nie wymaga całej listy składników. Uwielbiam ciasto kruche ze śliwkami i już na pewno z tego przepis będę je piekła co roku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze śliwkami.

ciasto kruche ze śliwkami

CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 400-500 g śliwek

Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy nożem lub siekaczką do kruchego ciasta. Następnie dodajemy cukier, sól oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dno wykładamy jedną część ciasta. Wkładamy do lodówki na czas zamrożenia pozostałego kawałka ciasta.
Następnie wykładamy połówki śliwek, rozcięciem do góry jedna obok drugiej. Ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto kruche ze śliwkami ciasto kruche ze śliwkami ciasto kruche ze śliwkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogą być mrożone śliwki?
    I czy należy je wtedy rozmrażać przed pieczeniem czy wyłożyć zamrożone?

    1. Ilovebake says:

      Ja bym nie rozmrażała i lekko bym podpiekła spod ciasta :)

  2. Czy mogę użyć krupczatki zamiast mąki tortowej? ;-)

  3. Mogę upiec je w formie do tarty?

    1. Tak, ale nie mniejszej niz 28 cm

  4. Czy do ciasta lepiej użyć cukru pudru czy zwykłego cukru?

    1. Ilovebake says:

      Tak jak w przepisie lepiej zwykly :)

  5. Jolanta S. says:

    Klasyka, ale jakże pyszna:)

  6. Super przepis, rodzinka się zajada ;)

    1. Sliczne, ach zjadlabym jeszcze kawalek tego ciasta było cudowne w smaku :)

  7. Sezon na owoce trwa więc każde ciasto z pewnością wyjdzie pyszne. Ja polecam moje ciasto ucierane z jagodami: http://amatteroftaste.pl/na-slodko/sezon-na-jagody-trwa-zatem-na-podwieczorek-ciasto-ucierane-z-jagodami/

  8. Alez pyszne! Kocham ciasta ze sliwkami.

    http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

  9. Cynamonowy P. says:

    Jestem oczarowana ! Musiało być pyszne ! Przepis zapisuję, koniecznie do zrobienia :) Pozdrawiam

    1. Dziękuję :)

  10. Chyba upiekę. Wygląda smakowicie :)

    1. jest przepyszne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij