Tarta z borówkami i bezą na kruchym cieście to przepyszny deser, idealny na lato. Tarta z borówkami jest słodka z lekko kwaśnym nadzieniem owocowym. Bardzo delikatna w smaku z wielką bezową czapą, która jest z zewnątrz chrupiącą i miękka w środku. Tartę najlepiej przygotować tego samego dnia, w którym mamy podawać. Natomiast owinięta folią może leżeć 2-3 dni w lodówce.
Tartę z borówkami i bezą zaraz po upieczeniu koniecznie trzeba wystudzić i dopiero wtedy można ją kroić. W innym przypadku może nam się rozpadać.
Ciasto kruche dzięki dużej ilości żółtek jest bardzo kruche i delikatne. Warstwa z borówkami jest lekko kwaśna i cytrynowa z wyczuwalnymi kuleczkami owoców. Po wystygnięciu tworzy dosyć zwartą i dobrze krojącą się masę. Beza jest lekko przypieczona i zaraz po upieczeniu bardzo fajnie chrupie, natomiast w środku ma miękką i bardzo delikatną konsystencję.
Tarta z borówkami i bezą jest bardzo prosta i dosyć szybko można ją przygotować na letnie przyjęcie lub imprezę. Rewelacyjna dla łasuchów, który uwielbiają słodkie desery. Przepięknie wygląda i sprawia wrażenie mega skomplikowanego ciasta. Tartę możesz wykonać z dowolnymi owocami, ale najlepiej smakuje z lekko kwaśnymi np. truskawkami, malinami, jagodami, brzoskwiniami. Dla zrównoważenia smaku słodkiej bezy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA Z BORÓWKAMI I BEZĄ:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z BORÓWKAMI:
- 350 g borówek
- 60 g cukru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła lub margaryny
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy, sól oraz zimne masło pokrojone w kawałki. Szybko siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i układamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Wałkujemy na troszkę większy wymiar formy do tarty. U mnie forma miała ok. 24 cm. Zdejmujemy jedną część papieru i drugą część z ciastem układamy w formie, dociskając i delikatnie zdejmując papier. Usuwamy nadmiar ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie tartę wszędzie nakłuwamy i pieczemy w temp. 190 C przez ok. 10 min.
Borówki przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i skórkę. Co jakiś czas mieszając gotujemy przez ok. 5 min. Zdejmujemy z ognia dodajemy przesianą mąkę i szybko mieszamy. Następnie dodajemy żółtko oraz masło, przekładamy ponownie na ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Wlewamy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy.
Na tartę wykładamy warstwę z borówek oraz na wierzch bezę. Pieczemy w temp. 170 C przez 15 minut, następnie zmniejszamy do temp. 110 C i podpiekamy jeszcze 20 min.

Niestety, spód nie upiekł sie……ech szkoda składników. Tak myślałam, że 40 min.to za krótko……
Wcześniej podpiekamy spód, więc nie powinien być surowy.
Robię właśnie z wiśniami , oby wyszła pyszna
Beza przypala sie na takiej temp:(
Może była położona za wysoko w piekarniku?
Czy od razu można wyjąć tarte z piekarnika czy powinnam najpierw uchylic drzwi a potem dopiero wyjmujemy?
Wyciągamy od razu :)
Hej bezą dość szybko się rumieni … Przy takiej temperaturze …
Poczekam aż wystygnie mam nadzieję że nie będzie gumowana
Pyszna mi wyszła
Dziś robiłam jednak zamiast borówek zrobiłam z truskawkami .wyszła pyszna I puszysta
Czy ciasto cały czas pieczemy w piekarniku na funkcji góra- dół? Z bezą tak samo ? :)
Pysznie ta tarta wygląda aż ślinka cieknie na sam widok :) Chciała bym ją upiec, jednak w sklepie nie było borówek i kupiłam jedyny osiągalny na tą chwilę owoc czyli mrożone truskawki ;/ Mam pytanie czy przy tych proporcjach jakie są w przepisie moge zastąpić nimi borówki czy powinnam coś zmienić? :)
Proporcji nie zmieniał powinno wyjść ok :)
U mnie beza wyszła jak z obrazka :) Dziekuję za przepis na żel z borówek, rewelacja. Ciasto smakuje najlepiej 1. dnia :)
Pochwalę się moją tartą :) udała się i jest pyszna, lekka i wszystko do siebie pasuje ale beza mi trochę upadła jednak…
Cudowna Ci wyszla :) podziwiam i cisze sie ze smakuje :) pozdrawiam
Dziękuję;) i większość przepisów, które próbujemy z siostrą z Twojej strony są genialne i się udają :D
Dzieki i czekam na kolejne fotki wypiekow :)
Jaaaka ona piękne!