Znajdź swój przepis

Ciasta na Wielkanoc – 15 propozycji

26 marca, 2018

Subiektywna lista moich ulubionych ciast na Wielkanoc. Wszystkie przepisy sprawdzone i uwielbiane przez moją rodzinę. Większość propozycji to tradycyjne przepisy na babki, mazurki i serniki, bez których nie wyobrażamy świątecznego stołu wielkanocnego.

Kilka przepisów na babki świąteczne przede wszystkim drożdżowa, cytrynowa, piaskowa i mini babeczki do koszyka, które możesz włożyć do święconki.

Mazurki to pole do popisu dla naszej wyobraźni. Nie tylko można je udekorować według własnych upodobań, ale także przygotować ulubione nadzienia do spodu z kruchego ciasta. Ja wybrałam królewski (jeden z klasycznych i starych przepisów), cytrynowy i do tego jeszcze ciekawa wersja bakaliowego mazurka na waflach. Oczywiście na blogu znajdziesz również inne wersję np. kajmakową.

Serniki to kolejny stały punkt stołu świątecznego. Wybrał przepisy na sernik puszysty, kokosowy rafaello i z kruszonką i brzoskwiniami.  Dodatkowo mamy kilka propozycji na ciasta z kremem i owocami.

Zerknij poniżej w galerię przepisów. Wybrany przepis znajdziesz klikając z tytuł ciasta.


CIASTA NA WIELKANOC – 15 PROPOZYCJI

1. BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA

Babka z tego przepisu jest razem ze staropolską najlepsza jaką jadłam. Uwielbiam jej słodki smak, lekką konsystencję, puszystość i delikatność. Jest to ewidentnie babka, którą w Wielkanoc można podawać na tradycyjny, świąteczny stół.

wielkanocna-babka-drozdzowa-2

2. MAZUREK CYTRYNOWY

Ciasto kruche zostało zaczerpnięte od mistrzyni Marthy Stewart i jest bardzo fajne w tworzeniu. Chociaż jak to bywa przy kruchym cieście trzeba być ostrożnym i delikatnym.
Nadzienie cytrynowe to nic innego jak znany lemon curd. Świetnie pasuje do ciasta kruchego i jest mocno cytrynowe, lekko kwaśne i zarazem słodkie. Jeśli lubisz można dodać bezy, ale dla mnie już by było za dużo słodyczy.

mazurek-cytrynowy-2

3. BABKA PIASKOWA

Nie wyobrażam sobie świąt bez babki piaskowej i drożdżowej. Te dwie tradycyjne babki najbardziej lubię. Natomiast ten przepis naprawdę zachwyca swoją delikatnością i lekkością. Puszek to mało powiedziane.

babka-piaskowa-z-olejem-8

4. BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

Babka cytrynowa jest wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrynowym. Idealna na świąteczny stół, możesz ja także upiec w niedużej formie na babkę.

babka-cytrynowa-wilgotna-4

5. BABECZKI WIELKANOCNE

Babeczki wielkanocne idealne do koszyczka na święconkę. Bardzo delikatne, maślane z lekką nutą cytrynową. Udekorowane posypkami cukrowymi w przepięknych wiosennych kolorach. Przepis wykonasz dosłownie w kilka chwil. Mini babeczki upieczone na mące tortowej i ziemniaczanej, dzięki czemu mają wręcz piaskową konsystencję.

babeczki-wielkanocne

6. BABECZKI Z BUDYNIEM

Kruche ciasto to przepis tradycyjny bez żadnych udziwnień. Kruche, lekkie ciasto rozpływające się w ustach. Budyń wykonałam sama od podstaw, ale możesz przygotować szybszą wersję i dodać gotowy budyń. Babeczki z budyniem to prosty deser, ale jeden z naszych ulubionych do których, na pewno będziemy wracać.

babeczki-z-budyniem-7

7. CYTRYNOWY TORT BEZOWY

Cytrynowy tort bezowy jest idealny dla osób, które uwielbiają kontrastujące smaki. Słodki i kwaśny smak dominuje w całym deserze. Tort bezowy ma piękny wiosenny wygląd i wspaniale prezentuje się na stole. Możesz go podać nie tylko na uroczystości domowe, ale także większe imprezy.

cytrynowy-tort-bezowy-1

8. CIASTO Z MALINAMI I MASCARPONE

Ciasto z malinami i mascarpone to bardzo szybki i prosty przepis, który wykona nawet osoba mają małe doświadczenie w wypiekach. Przepyszny krem, lekki z dodatkiem malin i puszystego biszkoptu. Całość przepyszna, niezbyt ciężka i można zjeść kilka kawałków.

ciasto-z-malinami-i-mascarpone-11

9. CIASTO LEŚNY MECH ZE SZPINAKIEM

Ciasto ze szpinakiem ? Tak, tak moi drodzy. Z tym połączeniem spotkałam się już jakiś czas temu, przeglądając różne strony z przepisami. Natomiast wtedy do głowy mi nie przyszło wypróbować takie ciasto. Jakoś nie miałam przekonania do szpinaku na słodko i wcale mnie nie zaciekawił ten smak. Do czasu, aż zobaczyłam jego kolor i spróbowałam na jednym ze spotkań. Ciasto leśny mech ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę.

ciasto-leśny-mech-ze-szpinakiem-4

10. SERNIK PUSZYSTY

Sernik puszysty, lekki i w niczym nie przypominający ciężkich typowych serników. Sernik jest słodki z pysznym lukrem na spodzie z herbatników. Przepis jest bardzo prosty, natomiast wymaga długiego pieczenia w niskiej temperaturze.

sernik-puszysty-6

11. SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Przepis na sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście i słodką bezą jest niezwykle prosty i smaczny. Każdy ze składników pasuje do siebie i tworzy cudowną całość. Sernik z brzoskwiniami jest jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych serników i wcale mnie to nie dziwi. Sernik jest po prostu idealny, przepyszny dzięki swojej delikatności, słodkiej piance i kruchym cieście. Według mnie jest to jeden z lepszych serników jakie jadłam.

sernik-z-brzoskwiniami-6

12. SERNIK KOKOSOWY RAFAELLO

Lekki jak chmurka, kremowy, delikatny to tylko niektóre zalety tego sernika. Ciasto ma śmietankowy smak z kokosową chmurką bezową. Całość dopełniają pralinki Rafaello, które możesz kupić w sklepie lub wykonać samodzielnie w domu.

sernik-kokosowy-z-bezą-rafaello

13. BANANOWIEC CIASTO NA ZIMNO

Nigdy nie byłam przekonana do bananowych ciast, uważałam je za mdłe. Natomiast to ciasto jest przepyszne łącznie galaretką nie ma w nic nic do czego mogłabym się przyczepić. Polecam bo to ciasto jest banalnie proste, bez pieczenia i super nadaje się na lato. A może tak na przyszłe święta zaserwować takiego bananowca?

bananowiec-bez-pieczenia

14. MAZUREK NA WAFLACH

Mazurek bakaliowy na waflach ze świetnym kremem kakaowym wewnątrz i mnóstwem bakalii na wierzchu. Mazek wielkanocny nie wymaga pieczenia i do tego wygląda oszałamiająco. Polecam wypróbować ten przepis.

mazurek-bakaliowy-na-waflach-11

15. MAZUREK KRÓLEWSKI

Mazurek królewski jest moim faworytem jeśli chodzi o wypieki wielkanocne, przede wszystkim ze względu na rewelacyjne kruche ciasto. Jego smak jest bardzo delikatny ze względu na rodzaj mąki, z którego zostało upieczone. Mazurek pięknie prezentuje się na świątecznym stole i na pewno będzie pyszniejszym akcentem.

mazurek-krolewski

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x