Znajdź swój przepis

Placki owsiane idealne na zdrowe i pożywne śniadanie. Przepis bardzo prosty, wystarczy zmiksować wszystkie składniki i usmażyć. Placuszki owsiane możesz podawać ze świeżymi owocami, miodem, dżemem lub syropem klonowym. Pyszne i zdrowe śniadanie.

Placuszki możesz wykonać na zwykłej mące pszennej lub użyć np. kokosowej. Płatki owsiane możesz zastąpić mąką owsianą jeśli akurat masz pod ręką.

Do przepisu dodałam maślankę przez co placuszki mają bardzo fajny posmak i konsystencję i nie zmieniałabym jej w tym wypadku na nic innego.

Składniki mieszamy i zostawiamy na około 15 min, aby płatki miały czas zmięknąć. Ja swoje bardzo mocno rozdrobniłam, przez co placuszki owsiane miały bardziej jednolitą konsystencję.

Placki owsiane na śniadanie do doskonały pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie. Sycące i długo po ich zjedzeniu nie będziesz czuła głodu, nie mówiąc o cennych składnikach zawartych w płatkach. Doskonałe w odrobiną jogurtu, miodu i świeżych owoców.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki, racuchy.

placuszki owsiane

PLACKI OWSIANE

SKŁADNIKI NA PLACKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych np. górskich lub błyskawicznych
  • 2 łyżki cukru/ ksylitolu
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Płatki możesz wcześniej zmielić w blenderze, aby uzyskać drobniutkie kawałeczki.

Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą miksera i zostawiamy na około 15 min (możesz ciasto zostawić na noc w lodówce). Po tym czasie smażymy nieduże placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju (ewentualnie bez tłuszczu). Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podaje ze świeżymi owocami, miodem, syropem klonowym lub dżemem.

placuszki owsiane placuszki owsiane placuszki owsiane

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Bożena P. says:

    Robiłam dzisiaj na śniadanie i szczerze polecam. Pyszne i sycące.

  2. amanda-butikzprzepisami says:

    Pychotki! :) Ale mi narobiłaś smaku – zaraz lecę do kuchni i działam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x