Bardzo delikatna babka piaskowa z wyczuwalnym smakiem śmietankowym. Lekko wilgotne, puszyste, słodkie ciasto. Idealne na Wielkanoc lub po prostu do kawy. Wykonanie babki nie sprawia żadnych problemów, a smakiem możemy cieszyć się nawet kilka dni, jeśli jest szczelnie przechowywane. Przepis: A. Aszkiewicz, Słodka Kuchnia Polska.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 120 g masła lub margaryny
- szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietanki 12 %
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
Białka oddzielamy od żółtek. Masło lub margarynę razem z przesianym cukrem pudrem miksujemy na puch i dodajemy po jednym żółtku. Następnie powoli wlewamy śmietankę cały czas miksując. Dodajemy przesiane przez sitko obie mąki, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia ok. 3 min. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 10 min. i dopiero wtedy wyciągamy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Upieczona! Ale musiałam ją pilnować, piekłam ok. 15 minut dłużej. Warto było czekać ;) https://uploads.disquscdn.com/images/f7f4d550fc095b714088e29baeeb4308aa0986fa0f64338b0765187a9862739a.jpg
Idealna :)
W jakiej foremce była pieczona babka (ile cm?)
W keksówce około 23×12 cm
Ta babka jest rewelacyjna!!!
A te budynie śmietankowe mają być z cukrem czy bez cukru? Bo nie jest napisane a to dość istotne, tak mi się przynajmniej wydaje.
Bez cukru ( torebeczki 2x po 40 g ) pozdrawiam