Tort chałwowy z kajmakiem przełożony dżemem porzeczkowym, oblany polewą czekoladową, nasączony kawą i oprószony sezamem.
Niesamowicie pyszny, nieprzesłodzony z kawałeczkami chałwy w środku tortu.
Krem chałwowy to połączenie śmietanki z mascarpone, kajmaku oraz pokruszoną na kawałeczki chałwą waniliową. Leciutki, delikatny krem, który świetnie pasuje do biszkoptu i czekolady.
Świetnie przełamuje całość dżem porzeczkowy, który nadaje mu lekkiej kwasowości. Zamiast dżemu może być frużelina wiśniowa lub malinowa.
Prosty w wykonaniu tort będzie nie tylko słodkim akcentem urodzin lub innych uroczystości, ale sprawdzi się również w wersji ciasta warstwowego.
ZOBACZ TAKŻE:
TORT ORZECHOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM

TORT CHAŁWOWY Z KAJMAKIEM
SKŁADNIKI:
KAKAOWY BISZKOPT
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM CHAŁWOWY Z KAJMAKIEM
- 400 g kajmaku
- 200 g chałwy waniliowej
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
NASĄCZENIE
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
POLEWA CZEKOLADOWA
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO
- 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 3/4 szklanki uprażonego sezamu
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Możemy użyć również formy silikonowej, wtedy nie trzeba jej wcześniej przygotowywać.
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę tortową przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na trzy części. Jedną część układamy na spodzie formy i nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy biszkopt dżemem (1/2 słoiczka).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy po łyżce kajmak oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie mieszamy (jeśli masa jest za mało słodka można dodać 1 – 2 łyżki cukru pudru). 2 – 3 łyżki kremu odejmujemy i zostawiamy do posmarowania boków. Wykładamy połowę kremu na biszkopt i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy i smarujemy pozostałym dżemem. Wykładamy krem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta lekko nasączając. Gotowe ciasto wkładamy na noc do lodówki.
Boki smarujemy wcześniej odłożonym kremem. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy wierzch tortu. Boki natomiast obsypujemy wcześniej podprażonym na suchej patelni sezamem.


