Znajdź swój przepis

Tort chałwowy z kajmakiem

10 marca, 2023

Tort chałwowy z kajmakiem przełożony dżemem porzeczkowym, oblany polewą czekoladową, nasączony kawą i oprószony sezamem.

Niesamowicie pyszny, nieprzesłodzony z kawałeczkami chałwy w środku tortu.

Krem chałwowy to połączenie śmietanki z mascarpone, kajmaku oraz pokruszoną na kawałeczki chałwą waniliową. Leciutki, delikatny krem, który świetnie pasuje do biszkoptu i czekolady.

Świetnie przełamuje całość dżem porzeczkowy, który nadaje mu lekkiej kwasowości. Zamiast dżemu może być frużelina wiśniowa lub malinowa.

Prosty w wykonaniu tort będzie nie tylko słodkim akcentem urodzin lub innych uroczystości, ale sprawdzi się również w wersji ciasta warstwowego.

ZOBACZ TAKŻE:

TORT MICHAŁKOWY „DWA MICHAŁY”

TORT ORZECHOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM

TORT TRUFLOWY

tort chałwowy z kajmakiem

TORT CHAŁWOWY Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:

KAKAOWY BISZKOPT

  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM CHAŁWOWY Z KAJMAKIEM

  • 400 g kajmaku
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

NASĄCZENIE

  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO

  • 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 3/4 szklanki uprażonego sezamu

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Możemy użyć również formy silikonowej, wtedy nie trzeba jej wcześniej przygotowywać.

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę tortową przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na trzy części. Jedną część układamy na spodzie formy i nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy biszkopt dżemem (1/2 słoiczka).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy po łyżce kajmak oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie mieszamy (jeśli masa jest za mało słodka można dodać 1 – 2 łyżki cukru pudru). 2 – 3 łyżki kremu odejmujemy i zostawiamy do posmarowania boków. Wykładamy połowę kremu na biszkopt i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy i smarujemy pozostałym dżemem. Wykładamy krem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta lekko nasączając. Gotowe ciasto wkładamy na noc do lodówki.
Boki smarujemy wcześniej odłożonym kremem. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy wierzch tortu. Boki natomiast obsypujemy wcześniej podprażonym na suchej patelni sezamem.

tort chałwowy
tort chałwowy
tort chałwowy z kajmakiem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x