Kurczak z brokułami i cukinią to szybki przepis na pyszny i zdrowy obiad w 30 minut. Lekki i kremowy sos doskonale pasuje do warzyw i kurczaka.
Uwielbiam takie proste dania na obiad, który przygotujesz na jednej patelni. Doskonale pasuje do ziemniaków, ryżu lub wymieszane z makaronem lub kaszą. W szybszej wersji wystarczy kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką. Do tego świeży koperek lub natka pietruszki i gotowe.
ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA KURCZAKA Z PIECZARKAMI
ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA KURKI Z KURCZAKIEM
KURCZAK Z BROKUŁAMI I CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
- 1 mały brokuł
- podwójna pierś z kurczaka ok. 700 g
- 1 mała cukinia
- 1 nieduża cebula
- 300 ml bulionu lub rosołu
- 150 g śmietankowego serka kremowego np. Philadelphia
- 2 łyżeczki mąki
- 1/4 szklanki wody
- sól i pieprz
- 1 – 2 łyżki koperku lub natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Gotujemy w niedużej ilości lekko osolonej wody na półtwardo. Cebulkę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojonego na kawałeczki kurczaka, solimy i podsmażamy ok. 10 minut. Wlewamy bulion i gotujemy ok 5 – 10 minut. Wrzucamy pokrojoną na półplasterki cukinię i gotujemy dalej ok. 5 minut. Dodajemy serek i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wrzucamy brokuła i chwilkę podgrzewamy. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu (jak zrobiłam to przez sitko). Gotujemy ok. 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe danie obsypujemy koperkiem.