Kurki z kurczakiem w sosie śmietanowym to pyszny i prosty przepis sezonowy. Kurki z kurczakiem możesz podawać z makaronem, kopytkami, ziemniaczkami lub ryżem.
Kurki z kurczakiem to zdrowy obiad w mniej niż 30 minut.
Kurki myjemy w sposób, który niedawno sama odkryłam. Obsypujemy je łyżką mąki, mieszamy dokładnie, aby mąką pokryła całkowicie grzyby i brud przykleił się do niej. Następnie zalewamy zimną wodą, mieszamy dokładnie i chwilę zostawiamy, aż brud opadnie na dno. Powtarzamy czynność z wodą ok. 2 -3 razy, aż zobaczymy, że jest czysta.
Kurki uwielbiam w każdej postaci, ale chyba najbardziej smakują mi jednak kurki z kurczakiem w sosie śmietanowym podane z makaronem pappardelle.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad.
KURKI Z KURCZAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
SKŁADNIKI:
- 200 g kurek
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 100 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Kurki oprószamy mąką i mieszamy. Następnie zalewamy zimną wodą, mieszamy i wylewamy. Ponownie zalewamy wodą, aż kurki będą czyste. Osuszamy i odkrawamy ogonki przy końcu. Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju lub masła. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka kroimy na nieduże kawałki i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie z cebulką i odrobiną soli. Smażymy ok. 5 minut, następnie wrzucamy kurki i smażymy jeszcze 2 – 3 minuty. Zalewamy bulionem oraz śmietanką i gotujemy ok. 5 – 8 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i obsypujemy natką pietruszki lub koperkiem.