Ciasto francuskie ze szpinakiem, szynką, serem oraz sosem beszamelowym. Całość tworzy genialny smak, który możesz urozmaicać dodając swoje ulubione dodatki. Koperty francuskie są idealne na obiad z chrupiącą sałatą polaną sosem lub jako przekąska. Koniecznie należy je podawać prosto z piekarnika.
Sos beszamelowy jest neutralną bazę, która podbija smak szpinaku, sera i szynki. Ser żółty możesz zastąpić innym swoim ulubionym, a szynkę zamienić np. na kurczaka.
Ciasto francuskie ze szpinakiem jest bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Sos możemy wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce. Ciasto francuskie koniecznie musi być prosto z lodówki, aby było chrupiące po upieczeniu. Posmarowane lekko roztrzepanym jajkiem możesz oprószyć np. siemieniem lnianym lub czarnuszką i dalej postępować według przepisu.
Bardzo pyszny i prosty sposób na obiad i do tego ciekawie wyglądający.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.
CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM
ILOŚĆ: 6 sztuk
SKŁADNIKI NA SOS BESZAMELOWY:
- 240 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 100 g szynki konserwowej
- 2 szklanki świeżego szpinaku, posiekanego
- 100 g żółtego sera
DODATKOWO:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 275 g domowego
- 1 jajko wymieszane z łyżką wody
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę oraz sól i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 min, cały czas mieszając. Wlewamy w niewielkich porcjach mleko cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ponownie przekładamy na ogień i gotujemy, aż zacznie wrzeć i gęstnieć. Na koniec dodajemy szpinak i szynkę, zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie przekrawamy na sześć kawałków. Na środek każdego nakładamy sos oraz pokrojony na kawałeczki ser. Każdy róg lekko zlepiamy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 minut, aż do zarumienienia skórki. Podajemy ze świeżą sałatą.
Na końcu znajdziesz zdjęcia z wykonania przepisu.
Do tej pory korzystałam z Pani przepisów na ciasta, … ba, nawet nie wiedziałam, że publikowała Pani również inne przepisy. Ale te „kopertki” są fenomenalne!!
witam. czy świeży szpinak można zastąpić mrożonym??
Tak, ale wcześniej go wyjmij, rozmroź i dodaj do sosu odciśnięty lekko z wody.
A ma Pani jakieś sugestie co do proporcji w zakresie zamiany na mrożony?
Warto dodać tak 1/3 paczki. Wcześniej rozmrozić i podsmażyć do odparowania wody.