Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rogaliki

Rogaliki z marmoladą

Luty 24, 2016 , 194236 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Rogaliki z marmoladą z tego przepisu są puszyste, delikatne i wilgotne w smaku. Następnego dnia zachowują swoją świeżość i można się nimi cieszyć dłużej. Do środka dodaj swoją ulubioną marmoladę i oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.

Rogaliki z marmoladą zachowują dłużej swoją świeżość dzięki dodaniu do ciasta oleju. W przeciwieństwie do masła olej dłużej utrzymuje ciasto w świeżości i pomimo, że ciasto drożdżowe nie smakuje już tak samo nadal jest przepyszne.

Puszystość i delikatność rogalików uzyskasz między innymi dobremu wyrobieniu ciasta. Minimum 20 min intensywnego wyrabiania. Ciasto podczas wyrabiania zmięknie i wtedy będziesz wiedziała, że będzie idealne.

Rogaliki z marmoladą to jeden z moich ulubionych wypieków drożdżowych, których nigdy nie mam dość. Nie ma nic lepszego i prostszego od szklanki mleka, ciepłego rogalika prosto z piekarnika.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.

"SŁODKIE ŚWIĘTA - 40 PRZEPISÓW NA CIASTA"

PREMIERA E-BOOKA JUŻ ZA:

PIERWSZY TYDZIEŃ PROMOCYJNA CENA 35 ZŁ 49 ZŁ

ROGALIKI Z MARMOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 blaszki rogalików

  • 500 g mąki tortowej
  • 11 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko całe
  • 2 żółtka
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
  • 1 mały słoiczek marmolady lub powideł

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn), cukry, sól, ciepłe mleko, jajko razem z żółtkami i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy w kilku porcjach roztopione masło (może być lekko ciepłe) i zaczynamy wyrabiać. Na koniec dodajemy olej i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Całkowity czas wyrabiania powinien wynosić ok. 20 min. Ciasto zostawiamy w misce na ok. 1-1,5 godz szczelnie owinięte folią spożywczą w dosyć ciepłym miejscu.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części. Na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy ciasto na około 2-3 mm grubości okrąg. Wykrawamy trójkąty, nakładamy na środek łyżeczkę marmolady. Zawijamy od szerszej ku węższej stronie. Zostawiamy przykryte folią na ok. 20-25 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. do zarumienia skórki. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

rogaliki
 
rogaliki
rogaliki
rogaliki

Komentarze

  • Odpowiedz Katarzyna Listopad 25, 2021 at 19:20

    Przepis super. Rogaliki miękkie i długo zachowują świeżość.

  • Odpowiedz Marta Październik 23, 2021 at 18:15

    Trochę ciepłego mleka , łyżka cukru dodajemy drożdże i jak sie już rozpuszcza na okolo 15 minut do ciepłego miejsca pod przykryciem

  • Odpowiedz Ola Sierpień 25, 2021 at 17:56

    Przepis super, nie wyszly tak kruche jak robi moja babcia, ale bardzo smaczne ???? jedyna uwaga taka ze strony laika – nie ma informacji jak zrobic zaczyn ze swiezych drozszy ????????‍♀️ Pozdrawiam

  • Odpowiedz Grażka Kwiecień 9, 2021 at 13:30

    Najlepszy przepis na rogaliki

  • Odpowiedz Edyta Grudzień 18, 2020 at 11:35

    Witam, jak zrobić zaczyn z drożdży świeżych?

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz