Rogaliki z marmoladą z tego przepisu są puszyste, delikatne i wilgotne w smaku. Następnego dnia zachowują swoją świeżość i można się nimi cieszyć dłużej. Do środka dodaj swoją ulubioną marmoladę i oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
Rogaliki z marmoladą zachowują dłużej swoją świeżość dzięki dodaniu do ciasta oleju. W przeciwieństwie do masła olej dłużej utrzymuje ciasto w świeżości i pomimo, że ciasto drożdżowe nie smakuje już tak samo nadal jest przepyszne.
Puszystość i delikatność rogalików uzyskasz między innymi dobremu wyrobieniu ciasta. Minimum 20 min intensywnego wyrabiania. Ciasto podczas wyrabiania zmięknie i wtedy będziesz wiedziała, że będzie idealne.
Rogaliki z marmoladą to jeden z moich ulubionych wypieków drożdżowych, których nigdy nie mam dość. Nie ma nic lepszego i prostszego od szklanki mleka, ciepłego rogalika prosto z piekarnika.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.
ROGALIKI Z MARMOLADĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blaszki rogalików
- 500 g mąki tortowej
- 11 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko całe
- 2 żółtka
- 60 g masła lub margaryny, roztopionej
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
- 1 mały słoiczek marmolady lub powideł
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Dodajemy
suche
drożdże
(ze
świeżych
wcześniej
wykonujemy
zaczyn),
cukry,
sól,
ciepłe
mleko,
jajko
razem
z
żółtkami
i
przez
chwilę
mieszamy.
Następnie
dodajemy
w
kilku
porcjach
roztopione
masło
(może
być
lekko
ciepłe)
i
zaczynamy
wyrabiać.
Na
koniec
dodajemy
olej
i
ponownie
wyrabiamy,
aż
ciasto
wchłonie
tłuszcz.
Całkowity
czas
wyrabiania
powinien
wynosić
ok.
20
min.
Ciasto
zostawiamy
w
misce
na
ok.
1-1,5
godz
szczelnie
owinięte
folią
spożywczą
w
dosyć
ciepłym
miejscu.
Po
tym
czasie
wyjmujemy
ciasto
i
dzielimy
na
dwie
części.
Na
lekko
podsypanej
stolnicy
wałkujemy
ciasto
na
około
2-3
mm
grubości
okrąg.
Wykrawamy
trójkąty,
nakładamy
na
środek
łyżeczkę
marmolady.
Zawijamy
od
szerszej
ku
węższej
stronie.
Zostawiamy
przykryte
folią
na
ok.
20-25
min
do
napuszenia.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
15-20
min.
do
zarumienia
skórki.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem
lub
polane
lukrem.
Komentarze
Wczoraj zrobilam z jednej porcji i zniknely na momencie. Dzisiaj robie jeszcze raz ???? pyszne !
Rogaliki pycha, delikatne, puszyste..mega…w ciągu 30 min dzieciaki zjadły wszystkie ????
Wyszły przepyszne robiłam z podwójnej porcji nadziewałam budyniem i nutellą. Obłędne ????
A może Pani napisać przepis na zaczyn do tych rogalików bo chcę je właśnie zrobić ????
Wystarczy wymieszać 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i drożdże
odstawić na 15 minut pod przykryciem.
Rogaliki rewelka. Ciasto idealne.
Hej rozumiem że piekarnik góra -dol ?
Tak