Znajdź swój przepis

Napoleonka bez pieczenia

22 lutego, 2016

Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach lub krakersach. Jest to jeden z najprostszych ciast, które wykonuje się błyskawicznie. Koniecznie do tego przepisu wykonujemy domowy budyń na żółtkach, który ma przepyszny smak. Całość jest wyśmienita, przygotowanie szybkie i do tego bez pieczenia.

Napoleonkę możesz wykonać na herbatnikach lub lekko słonawych krakersach. Według mnie najlepsza jest wersja na herbatnikach, które dodatkowo oprószamy grubą warstwą cukru pudru.

Smakuje najlepiej po 1-2 dniach leżenia w lodówce. Masa budyniowa gęstnieje, herbatniki miękną i ciasto można ładnie kroić na kawałki.

Do budyniu możemy dodać ziarenka z laski wanilii, które mają wspaniały aromat.

Napoleonka bez pieczenia to świetna alternatywa dla osób, które mają bardzo mało czasu na przygotowanie deseru. Uwielbiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. W sezonie letnim można podawać np. przybraną malinami.

TUTAJ znajdziesz  mój przepis na tradycyjną napoleonkę.

napoleonka - kremowka

NAPOLEONKA BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 5 szklanek mleka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła

DODATKOWO:

  • 1 duże opakowanie herbatników/ krakersów

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

4 szklanki mleka przelewamy do dużego rondelka o grubym dnie. Dodajemy cukry oraz masło, gotujemy do rozpuszczenia składników. Pozostałą szklankę mleka przelewamy do miseczki. Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie przesiewamy obie mąki i za pomocą trzepaczki lub miksera łączymy. Wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka. Gotujemy, aż masa będzie gęsta. Rondelek owijamy folią i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki lub krakersy jeden obok drugiego. Wykładamy jeszcze ciepłą masę i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

napoleonka - kremowka napoleonka - kremowka napoleonka - kremowka napoleonka - kremowka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam,

    Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale w masie pojawiły mi się grudki. Co mogłam zrobić źle?

    Pozdrawiam,
    Aleksandra

  2. Prosta i znacznie szybsza do zrobienia od oryginału = pycha :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x